Zelenszkij: Ukrajnában dől el az ENSZ jövője

2023. március 14., 16:23 , 1150. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 8-án megbeszélést folytatott António Guterres ENSZ-főtitkárral, aki a teljes körű orosz agresszió kezdete óta harmadik alkalommal látogatott Kijevbe – jelentette az államfő hivatalos honlapja.

Köszöntve António Guterrest Zelenszkij elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna most a nemzetközi jog alapelveiért vívott háború frontvonalában van.

„Jelenleg Ukrajna védi az ENSZ Alapokmányának céljait és elveit. Ezért most és éppen Ukrajnában dől el az ENSZ jövője és az Egyesült Nemzetek Szervezetének globális szerepe” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az ENSZ főtitkárával Kijevben folytatott tárgyalásokat követően tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Az államfő köszönetet mondott António Guterresnek, csapatának és mindenkinek az ENSZ-ben, aki megérti az egyetemes emberi értékek és a nemzetközi rend védelmének szükségességét. Volodimir Zelenszkij méltatta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a tagállami szavazatok túlnyomó többségével nemrégiben jóváhagyta az Ukrajna és a partnerállamok által javasolt Az ENSZ Alapokmányának alapelvei, amelyek az átfogó, igazságos és fenntartható ukrajnai béke alapját képezik című határozatot.

„Hálás vagyok António Guterresnek, amiért egyértelműen elítélte az orosz agressziót mint az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértését. A mai napon reményemet fejeztem ki, hogy a főtitkár úr személyes vezetése segíti határozatunk végrehajtását – az ENSZ Közgyűlésének mandátuma ehhez már adott” – jegyezte meg az elnök.

A kijevi tárgyalások során a felek elsősorban a biztonsági kérdésekre összpontosítottak: az ukrán, európai és globális biztonság helyreállításának útjaira, valamint az ukrán békeképlet megvalósítására.

„Megbeszéltük a békekezdeményezéseinket, köztük a békeképletet is. Felvázoltam álláspontunkat és a megvalósítás további lépéseit, köztük a Global Peace Formula Summit megrendezését” – mondta az államfő.

Szó volt az Oroszországba kitoloncolt több százezer ukrán állampolgár visszatéréséről is.

„Haza kell hoznunk minden állampolgárunkat, a katonáinkat, akiket orosz fogságban tartanak. Mindegyiküket szabadon kell bocsátani” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

„Beszéltünk arról, hogy Oroszország nagyszámú ukrán gyereket rabolt el, és arról, hogyan lehet megmenteni őket ettől a népirtástól, hogyan lehet őket visszahozni Ukrajnába, haza, a hozzátartozóikhoz. Köszönöm a főtitkár úrnak, hogy támogatta álláspontunkat ezekben a különösen kényes kérdésekben” – tette hozzá az elnök.

Az államfő egyúttal megköszönte António Guterresnek, hogy következetesen támogatja Ukrajna erőfeszítéseit az élelmiszerpiacok és az export stabilitásának biztosítása terén.

„Ma egyetértettünk abban, hogy a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezés március 18-a utáni folytatása elengedhetetlenül szükséges az egész világ számára” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az elnök kiemelte továbbá a Gabona Ukrajnából (Grain from Ukraine) ukrán humanitárius kezdeményezés további támogatásának fontosságát. Ennek keretében közel 200 millió dollárt sikerült bevonni és több mint 140 000 tonna ukrán gabonát küldeni az éhségtől szenvedő országokba.

Ezen túlmenően a felek megvitatták, hogyan lehetne gátat vetni az orosz nukleáris zsarolásnak, helyreállítani valamennyi ukrán atomerőmű Oroszország miatt sérült biztonságát, különös tekintettel a Zaporizzsjai Atomerőműre (ZAESZ).

„A ZAESZ-nek vissza kell térnie a teljes ukrán irányítás alá. Ez a globális, s nem csak az ukrán biztonság kérdése” – hangsúlyozta az elnök.

Volodimir Zelenszkij tájékoztatta az ENSZ főtitkárát azokról a kezdeményezésekről is, amelyek célja az igazság helyreállítása Ukrajna és az orosz agressziót, a megszállók atrocitásait elszenvedett valamennyi polgár számára.

„Ami az Ukrajna elleni orosz agresszió bűntettével foglalkozó különleges bíróság létrehozására irányuló munkánkat illeti és a vonatkozó ENSZ-határozat tervezetét, amely támogathatja a nemzetközi jog alapjai (védelmének) érdekében tett erőfeszítéseinket. A törvény erejét az igazságosság biztosítja, és a következmények elkerülhetetlensége annak vonatkozásában, aki ezt a törvényt megsérti” – jelentette ki az államfő.

António Guterres hangsúlyozta, hogy Oroszország inváziója sérti a nemzetközi jogot, és Ukrajna területi integritását a nemzetközileg elismert határai között kell helyreállítani.

Megjegyezte: az ENSZ továbbra is humanitárius segélyt nyújt ukránok millióinak, és azon dolgozik, hogy minimalizálja az ukrán népnek óriási szenvedést okozó és az egész világot érintő katonai konfliktus globális következményeit.

„Szeretném kifejezésre juttatni szolidaritásomat azokkal, akik megszenvedték a háborút, azokkal, akik elvesztették szeretteiket, azokkal, akik menekülni kényszerültek a túlélésért” – mondta az ENSZ-főtitkár.

Guterres kijelentette, a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezés végrehajtása lehetővé tette számos fejlődő ország élelmiszer-támogatásának javítását. Hangsúlyozta a kezdeményezés meghosszabbításának fontosságát, a fekete-tengeri export-infrastruktúra céljának megfelelő hatékony kihasználását.

António Guterres felhívta a figyelmet a ZAESZ biztonságának kiemelt fontosságára. Elmondása szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete kész felajánlani a közvetítést az erőmű területének teljes demilitarizálása érdekében, biztosítva a ZAESZ normális működésének helyreállítását.

Jelezte azt is, hogy az ENSZ továbbra is dolgozik a humanitárius kérdések megoldásán, köztük a hadifogolycserén.                

(ntk/president.gov.ua)