A nemzet egészségéért: megadóztatnák az édesített italokat

2023. március 17., 16:27 , 1150. szám

Képviselők egy csoportja a Legfelső Tanácsban jövedéki adó bevezetését kezdeményezte az édesített italokra, tehát az olyan termékekre – beleértve a szénsavas és az ásványvizeket is –, amelyek cukor, esetleg más édesítő- vagy ízesítőanyag hozzáadásával készülnek – írja az RBK–Ukrajina a parlament hivatalos weboldalára hivatkozva.

A 9032-1-es számú törvényjavaslatot március 6-án iktatták a Legfelső Tanácsban, és megküldték véleményezésre az illetékes parlamenti bizottságoknak, köztük a kérdésben döntő szóval bíró pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságnak – derül ki a tervezetnek az ukrán parlament honlapján elérhető adatlapjáról. A törvényjavaslatot különböző frakciókhoz tartozó képviselők szokatlanul jelentős, mintegy 80 fős csoportja jegyzi.

Mi szükség az adóra?

A kezdeményezést a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség gyakori ukrajnai előfordulásával indokolják. A betegek magas száma főként a helytelen táplálkozásra, illetve a sok hozzáadott cukor, vagyis úgynevezett „szabad cukor” fogyasztására vezethető vissza – olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

A törvényhozók felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajna – a világ legtöbb országához hasonlóan – a „nem fertőző betegségek járványától” szenved, ami „évente ukránok százezreinek életét követeli, és nemcsak az egészségügyi ágazatot terheli meg, hanem komoly veszélyt jelent az állam társadalmi és gazdasági helyzetére, valamint a nemzetbiztonságra”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják, hogy Ukrajnában a halálozások 91%-a nem fertőző betegségek miatt következik be, 63%-uk pedig provokált szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza, amelyek hátterében többek között a cukorbetegség állhat.

„A WHO becslése szerint a cukrozott italok árának adókivetéssel történő 20%-os emelése körülbelül ugyanennyivel, 20%-kal csökkentheti a fogyasztást, megelőzve ezzel az elhízást és a cukorbetegséget” – mutatnak rá a képviselők.

Vagyis a parlamentben azt remélik, hogy amennyiben emelkedik az édesített italok ára, az ukránok kevesebbet fognak vásárolni és fogyasztani belőlük, egészségesebb alternatívákra térnek át, miáltal csökken az általuk okozott egészségügyi problémák és betegségek kockázata.

„A kutatók azt is megjegyzik, hogy az eladások visszaesése az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú háztartások körében volt kifejezettebb. Így nemcsak az országnak lesz több pénze a fontosabb személyes szükségletekre, hanem maguknak a polgároknak is” – idézik a törvényalkotók a cukrozott italok megadóztatásának mexikói tapasztalatait.

Emellett a képviselők rámutatnak, hogy a cukorral édesített italok jövedéki adójának bevezetése fogyasztásuk mérséklése érdekében az egyik lehetséges lépés az „Egészségre ártalmas élelmiszerek fogyasztási szintjének szabályozása a rájuk kivetett jövedéki adó bevezetésével” célkitűzés eléréséhez, amelyet az Ukrajna háború utáni helyreállítását és fejlesztését célzó intézkedési terv vázol fel.

Mekkora lehet az adó?

A képviselők literenként 0,1 eurós adót javasolnak kivetni a hozzáadott cukrot, esetleg más édesítő- vagy ízesítőanyagot tartalmazó vizekre, beleértve az ásvány- és szénsavas vizeket is. Ez a jelenlegi árfolyamon megközelítőleg 4 hrivnyát tenne ki.

A tervezet értelmében ugyanakkor nem írnák elő a szóban forgó italok palackjainak jövedéki zárjegyekkel való ellátását.

Előterjesztői rámutatnak, a törvényjavaslat elfogadása nem igényel többletforrást sem az állami, sem a helyi költségvetésekből; éppen ellenkezőleg – a költségvetési bevételek milliárdos nagyságrendű növekedéséhez vezethet.

Megszavazása esetén a jogszabály várhatóan a kihirdetését követő napon emelkedne törvény­erőre és 2024. január 1-jén lépne hatályba.

A javaslat kidolgozói arra is rámutatnak, hogy a WHO egy átfogó csomag részeként ajánlja a cukrozott italok megadóztatását a nem fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében. Hozzáteszik, hogy világszerte mintegy 50 ország már vetett ki adót a cukrozott italokra „különböző formákban, a költségvetési politika alkalmazására vonatkozó átfogó globális iránymutatásokat saját kontextusukhoz igazítva, és »innovatív módon« alkalmazva az adópolitikát az egészségügyi célkitűzések elérése érdekében”.

A táblázatban néhány példa látható az ilyen típusú adó kivetésére az EU-ból.

Édesített italok adója az Európai Unió néhány országában

Cukortartalom

Adókulcs

Írország

5 gramm vagy több 100 milliliterenként, de kevesebb mint 8 gramm 100 milliliterenként

16,26 euró hektoliterenként

(100 liter)

8 gramm vagy több 100 milliliterenként

24,39 euró hektoliterenként

(100 liter)

Portugália

Kevesebb mint 80 gramm 1 literenként

8,22 euró/hektoliter

Belgium

Cukortartalomtól függetlenül

6,8133 euró/hektoliter

Magyarország

Több mint 8 gramm 100 milliliterenként

5 forint/liter, vagy 0,013 euró/liter, vagy 1,3 euró/hektoliter

Franciaország

Cukortartalomtól függetlenül

7,16 euró/hektoliter

 

(pszv/rbc.ua/rada.gov.ua)