Az ENSZ megerősítette a gabona-megállapodás folytatását

2023. március 20., 09:32

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megerősítette az ukrán gabona exportjáról szóló megállapodás folytatását – jelentette az ENSZ sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„A 2022. július 22-én Isztambulban aláírt Fekete-tengeri Gabonakezdeményezést meghosszabbították. A kezdeményezés előirányozza a biztonságos hajózás előmozdítását a gabona és élelmiszertermékek, valamint műtrágyák, köztük az ammónia exportja céljából, a kijelölt ukrán tengeri kikötőkből” – idézi a portál a sajtószolgálat közleményét.

Az ENSZ megköszönte a török hatóságoknak a gabonakezdeményezés diplomáciai és operatív támogatását.

A világszervezet megjegyezte, hogy a megállapodás első két időszaka alatt mintegy 25 millió tonna gabonát és élelmiszerterméket indítottak útnak 45 országba, ami hozzájárult az élelmiszerek világpiaci árának csökkenéséhez és a piac stabilizálásához.

Korábban Olekszandr Kubrakov újjáépítésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette a gabonakezdeményezés meghosszabbítását 120 nappal. Az Oroszországi Föderáció ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodást csak 60 nappal hosszabbították meg.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)