Szili Katalin Pozsonyban: Ma az igazság a béke oldalán áll

2023. március 22., 13:23 , 1151. szám

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a legjobb példája annak, hogy ki kell állni az igazság, a jogaink és szuverenitásunk védelmében, és ki kell állni azért, hogy ma az igazság a béke oldalán áll – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó múlt szerdán Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál tartott ünnepi megemlékezésen.

Szili Katalin beszédében kiemelte: március 15. olyan ünnepe a nemzetnek, amikor a magyar bátorság, a hit és az elszántság előtt tisztelgünk, egy olyan ünnep, amely nem a félelemről és a kiábrándultságról, hanem az elszántságról és az egységbe forrt akaratról szól. Mint hozzátette, a reformkor politikusai és kiemelkedő személyiségei sem értettek mindenben egyet, mégis meg tudták teremteni az összefogást.

Hangsúlyozta: 1848 mutatja a legjobb példát arra, hogy vannak olyan történelmi éles helyzetek, amikor ki kell állni az igazság védelmében, ki kell állni a jogainkért, saját szuverenitásunkért. „Ki kell állnunk azért, hogy ma az igazság a béke oldalán áll, jogaink a demokráciában, demokráciánk pedig a nép többségi akaratában áll” – szögezte le Szili Katalin.

A miniszterelnöki főtanácsadó kijelentette: a mai magyarság csak olyan úton akar járni, amely a javát szolgálja, és kitart azon értékek mellett, amelyek a nemzet becsületét szolgálják, tisztelik a közösség és a munka értékeit. „Mit kíván ma a magyar nemzet? Legyen béke, szuverenitás és egyetértés” – fogalmazott Szili Katalin. Hozzátette: kívánjuk a békét a világnak, békét Európának, kívánjuk, hogy magunk dönthessünk saját sorsunkról, biztonságunkról.

(MTI/Kárpátalja)