„Ki tavasszal vet, bízik az őszben is” – vetőmagprogram a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületénél

2023. március 25., 08:15 , 1152. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) számos közösségformáló programot szervezett mind a háború előtt, mind a mostani nehéz időszakban is. Egyik évről évre visszatérő programjuk a tavaszi vetőmag­osztás.

Már sokéves hagyomány, hogy a KMNE március elején vetőmaggal segíti a kerttel rendelkező tagcsaládjait. A program során azok a tagcsaládok, amelyek mezőgazdasággal foglalkoznak, vagy akár hobbiként választották a kertészkedést, vetőmagokból álló csomagokban részesültek.

A programra több mint 330 tagcsalád jelentkezett, ami közel kétezer főt jelent. A csomag többnyire a legalapvetőbb zöldségmagokat tartalmazza: bab, borsó, kukorica, karalábé, sárgarépa, fejes saláta, tök. Az utóbbi hónapok alatt rohamosan drágult a zöldségfélék, a savanyúság ára, így a vetőmag-támogatás nagy segítséget jelent.

Az egyesület munkatársai leginkább olyan konyhakerti magvakkal szerették volna segíteni a tagcsaládokat, amely növények ültetése, ter­mesztése nem igényel komoly szaktudást. Bárki, akinek rendelkezésére áll kert, az termeszthet családja számára vitaminban gazdag zöldségféléket.

A KMNE munkatársai a vetőmagok átadása során úgy fogalmaztak: „Aki tavasszal vet, az bízik az őszi betakarításban is.” Ezzel is életben tartják a reményt, hogy minél több család válassza az itthon maradást.

„Felmértük, hogy hány család foglalkozik kertészettel, akik között maradéktalanul szét is osztottuk a vetőmagokat” – számolt be Tarpai József, a KMNE elnöke, valamint hozzátette: „Ez a program egyfajta bizalom: bizalom a jövő felé, hogy hiszünk abban, hogy minden rendbe fog jönni, eljön a tavasz, a béke, s reményeink szerint minden vetőmag megfogan, és bőséges termést hoz tagcsaládjaink számára.”

A program a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány támogatásával valósult meg. A KMNE munkatársai a vetőmagokat idén is Magyarországról szerezték be. A vetőmagok beszerzésében és a családokhoz történő eljuttatásában a Beregszászi Szent Anna Karitász volt segítségükre.           

TV21 Ungvár/K. K.