Felmérés: Az ukránok 55%-a rossznak tartja az ország gazdasági helyzetét

2023. március 26., 15:44

Az ukránok szkeptikusak az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban: a válaszadók 55%-a „nagyon rossznak” vagy „meglehetősen rossznak” tartja – derül ki a Razumkov Központ szociológiai szolgálata által végzett felmérés eredményeiből, amelyeket a korrespondent.net ismertet.

Ugyanakkor mindössze 4 százalék tartja „jónak” vagy „nagyon jónak” a gazdasági helyzetet, miközben 37 százalék úgy ítéli meg, hogy az „se nem rossz, se nem jó”.

2021 májusában, nyolc hónappal a teljes körű háború kitörése előtt a válaszadók 60%-a „nagyon rossznak” vagy „meglehetősen rossznak” ítélte a gazdasági helyzetet (és csak 5% „jónak” vagy „nagyon jónak”, 32% pedig „se nem rossznak, se nem jónak”).

2022 szeptemberében–októberében, hét hónappal a háború kezdete után nőtt azon polgárok aránya, akik „nagyon rossznak” vagy „meglehetősen rossznak” ítélték meg a gazdasági helyzetet (64,5%-ra).

A 2023. február–márciusban készült felmérés viszont a negatív értékelések arányának csökkenését mutatja még a háború előtti időszakhoz képest is.

A felmérést február 22. és március 1. között végezték 2020 18 éves és idősebb válaszadó körében Ukrajna valamennyi kormányzat által ellenőrzött megyéjében.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy Ukrajna gazdaságának helyreállítása az Oroszország által kirobbantott háború befejezése után a Világbank szerint 411 milliárd dollárba fog kerülni, de ez az összeg nem tartalmazza a megszállt területeken elvesztett infrastruktúrát, lakásállományt és vállalatokat.

(korrespondent.net/Kárpátalja)