Munkács vezetőségét pereli Pákh Imre

2023. március 30., 19:08 , 1153. szám

Tavaly október 13-án felháborító körülmények között távolították el a munkácsi turulemlékművet. Gyorsan történt, talán túlságosan is. Néhány hónappal később Pákh Imre munkácsi születésű, jelenleg New Yorkban élő üzletember, műgyűjtő, az emlékmű tulajdonosa bírósághoz fordult az ügyben.

Pákh Imre néhány nappal ezelőtt a munkácsi bírósághoz fordult tulajdonjogsértés miatt, de Magyarországon is büntetőeljárást kezdeményezett a város vezetősége ellen. Az M5-nek nyilatkozva elmondta: amennyiben az ukrán bíróság nem vezet eredményre, úgy az Egyesült Államokban is pert indít az ügyben. Mint ismeretes, a munkácsi vár fokán álló emlékművet múlt ősszel vandál módon eltávolíttatta a helyi önkormányzat, annak a helyére pedig ünnepélyes keretek között egy ukrán címert állíttattak.

A kárpátaljai médiának telefonon a következőt nyilatkozta Pákh Imre: „Az ügyvédeim beadták a keresetet a munkácsi városi bírósághoz szerzői jog, intellektuális tulajdon védelme okán. Viszont még nem kaptunk visszajelzést, hogy a bíróság elfogadta-e az iratokat. Ez egy folyamatnak az első lépése. Tulajdonképpen a következő lépést Budapesten fogom megtenni mint magyar állampolgár, de ott már nem szerzői jogról lesz szó, hanem büntetőeljárást kezdeményezünk, azaz feljelentést fogunk tenni rongálás bűncselekmény elkövetés miatt.”

A jól ismert magyar gyűjtő már korábban is nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, amikor a történteket provokációnak és uszításnak nevezte, majd hozzátette: „…lehetnek jogi következményei”. Lettek is. Reméljük – ha az ukrajnai bürokrácia szintjein nem is, de más terepen –, sikerrel jár a kezdeményezés.  

skh/M5)