„Erdő mellett nem jó lakni…” – Népdalszemle Szolyván

2023. április 1., 08:11 , 1153. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató születésének 141. évfordulója alkalmából „Erdő mellett nem jó lakni...” címmel ezúttal Szolyván szervezett népdalszemlét. A rendezvénynek a Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola adott otthont március 30-án.

A pedagógusszövetség ezelőtt Rahón, a felső-Tisza-vidéki magyar tannyelvű és vasárnapi iskolák növendékei számára szervezte meg nagy sikerű népdalszemléjét. A mostani alkalommal pedig a Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola növendékei mutathatták be népdaltudásukat. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett programsorozat célja a magyar kultúra és hagyományok megőrzése a szórványtelepüléseken.

A szervezők ezekkel az alkalmakkal Bartók Béla, a világhírű magyar zeneszerző születésének 141. évfordulójára emlékeznek, az ő munkássága előtt teszik tiszteletüket, akinek zenéje legmélyebben érinti meg az egyszerű emberek lelkét, hiszen az ének az egyszerű emberek lelkéből indul ki, Bartók Béla pedig éppen a népdalokat gyűjtötte.

A szervezők izgalmas műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A Szolyvai Református Óvoda és a Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola növendékei, valamint végzős diákjai szívet-lelket gyönyörködtető népdalokkal örvendeztették meg a hallgatóságot. Az esemény során többek között olyan magyar népdalok csendültek fel, mint például a Hull a szilva, amely a diákok egyik nagy kedvence.

„Nagyon fontos, hogy egész Kárpátalján, de legfőképpen a szórványvidékeken megőrizzük hagyományainkat, népdalainkat és a magyar nyelvet” – hangsúlyozta Schink István, a KMPSZ munkácsi régiójának elnöke, valamint hozzátette: „A népdalszemle a KMPSZ egyik fontos programsorozata, amely őrzi és bemutatja magyar hagyományainkat.”

Szolyván első alkalommal szerveztek hasonló, a magyar hagyományokat őrző népdalszemlét, amely kiváló alkalom volt arra, hogy a magyar szórványtelepülések is csatlakozzanak a Kárpátalja-szerte megrendezésre kerülő hagyományőrző programokhoz.

„Nagy lelkesedéssel és izgalommal készültünk a rendezvényre, hiszen nálunk, a szórványban még nem került sor hasonló, hagyományőrző rendezvényre” – fogalmazott Szokolova Henrietta, a rendezvény szervezője, a Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola pedagógusa, valamint a KMPSZ Szolyvai Alapszervezetének megbízott elnöke.

 „A gyermekek felkészítését tekintve nem kellett nagy hangsúlyt fektetnünk a rendezvényre való felkészülésre, csak bemutattuk azt, amit már eddig is tudtunk és szerettünk, hiszen ezek a népdalok mindennapos részei az iskolai életünknek” – számoltak be a gyerekeket felkészítő pedagógusok.

„Számomra is hatalmas élmény volt ez a népdalszemle, és köszönöm vendégeinknek, hogy ellátogattak intézményünkbe, valamint szakképzett pedagógusainknak, hogy felkészítették a gyerekeket” – hangsúlyozta Hanna Prodan, a Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola megbízott igazgatója.

A rendezvény utolsó műsorszámaként a résztvevők közösen énekelték el az „Erdő mellett nem jó lakni...” kezdetű népdalt.

TV21 Ungvár/K. K.