Megérkezett Munkácsra a Svájci Magyar Nyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetségének adománya

2023. április 1., 11:19 , 1153. szám

A KEGYES Jótékonysági Alapítvány minden évben igyekszik segíteni azon kórházakat és intézményeket, amelyek árva gyerekekkel foglalkoznak, hiszen az alapítvány fő célja az „elfelejtett” gyermekek segítése. Nemrégiben a Svájci Magyar Nyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetségének köszönhetően egy kamionnyi egészségügyi eszköz érkezett Kárpátaljára. A KEGYES ezen eszközök egy részét most a Munkácsi Szent Márton Kórház Sebészeti Osztályának és a megyei gyermekkórház számára juttatta el.

Sipos József református lelkipásztor, az alapítvány elnöke elmondta, a krízishelyzetek révén új lehetőségek nyílnak meg, és az alapítvány igyekszik ott segíteni, ahol erre a legnagyobb szükség van.

„A már hat éve tevékenykedő alapítványunk elsődleges célja a kórházban felejtett gyermekek megsegítése és felkarolása, azonban a koronavírus-járvány és most a háború okán új utakat kaptunk szolgálati területként” – emelte ki az alapítvány elnöke.

A svájci magyarok adományából a Munkácsi Szent Márton Kórház Sebészeti Osztálya részesült. Többek között operációs berendezéseket, kórházi eszközöket, ágyakat, valamint gyógyszeres szekrényeket vehettek át.

Miroszlav Havrisko, az egészségügyi intézmény igazgatóhelyettese elmondta, hálásak mind a lelki, mind az anyagi támogatásért.

„Nem ez az első alkalom, hogy adomány érkezett intézményünkbe külföldi partnereinktől. A KEGYES Jótékonysági Alapítvány első alkalommal hozott adományokat számunkra, azonban hatalmas hálával tartozunk nekik, hiszen kiváló orvosi eszközöket kaptunk, amelyek a műtéti beavatkozást igénylő betegeket fogják szolgálni” – fogalmazott Miroszlav Havrisko.

Az adományátadó másik helyszíne a megyei gyermekkórház volt, ahol a pulmonológiai osztály kapott rendkívül fontos orvosi berendezéseket és egészségügyi eszközöket.

Bohdan Szerdenko osztályvezető orvos elmondta, a most kapott sterilizáló berendezés megóvja a sebészeti eszközöket.

„A sterilizáló berendezésre volt a legnagyobb szükségünk, hiszen az korszerű, alacsony hőmérsékleten, magas nyomáson sterilizálja a sebészeti eszközöket, amivel meghosszabbodik használati időtartamuk” – hangsúlyozta az osztályvezető, valamint hozzátette: „Az alapítvány és a gyermekkórház már régóta együttműködik, egyfajta jóbaráti kapcsolat alakult ki közöttünk. Jelentős támogatást nyújtanak nekünk, és mindig azt kapjuk, amire a legnagyobb szükségünk van.”

A Svájci Magyar Nyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetsége az adományokat a Máltai Szeretetszolgálat svájci raktárhelyiségeiből szerezte be.

TV21 Ungvár/K. K.