Húsvétra készülve jótékonykodik a Beregszászi Járási Szent Anna Karitász

2023. április 3., 17:08 , 1153. szám

Az elmúlt év során megszokhattuk, hogy a Kárpátalján működő különböző segélyszervezetek folyamatosan támogatják mind a helyi rászorulókat, mind pedig a vidékünkre érkező bajbajutottakat is. A Beregszászi Járási Szent Anna Karitásznál is kiemelt figyelmet fordítanak az elesettek felkarolására, ezért folyamatosan támogatják gondozottjaikat, valamint azokat az intézményeket, amelyek menekülteket fogadtak be.

A karitatív szervezet egy éve fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogassa azokat a kiszolgáltatott embereket és közösségeket, akiknek az életét a pusztító harcok tönkretették. Egyszerre gondoskodnak a belső-ukrajnai menekültekről és a Magyarországon menedéket keresőkről.

Húsvétra készülve több programot is szerveztek, és jelenleg is zajlik az egységcsomagjaik széthordása azon idősek számára, akik nemcsak egy kis száraz élelmiszert, de néhány biztató szót és odafigyelést is várnak a karitász munkatársaitól.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a szervezet munkatársai húsvét előtt kültéri főzést szerveztek a Beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház udvarán. Idén egy nagy kondér paprikás krumpli várta a rászorulókat és a program résztvevőit. A szervezők mindenkit megkínáltak egy tál meleg étellel, valamint húsvéti csomagokat juttattak el idős gondozottjaiknak.

„Nem feledkezünk meg azokról az idős emberekről sem, akik már nem tudnak eljönni a templomba. Számukra a hét folyamán egységcsomagokat juttattunk el, így próbáltuk megörvendeztetni őket húsvét előtt” – fogalmazott Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász igazgatója.

„A mai időkben az idős embereknek, akik csak a kis nyugdíjból élnek, az élelmiszer beszerzése is elég nagy feladat. De sok helyen ugyanolyan fontos volt az is, hogy egy kis lelki támaszt, beszélgetést vigyünk a megszokott hétköznapjaikba” – tette hozzá a szervezet igazgatója.

A Szent Anna Karitász a háború kezdete óta támogatja a menekülteket. A közelmúltban a szervezet több programot indított a velük kapcsolatban álló, ideiglenesen áttelepültek kérésére. A gyermekes családoknak külön Facebook-csoportot is létrehoztak, és kérésükre magyar nyelvtanfolyamokat is szerveztek, hogy jobban megértsék az itt élőket, és tudjanak alkalmazkodni.

A karitász munkatársai úgy vélik, az otthonaikat közel egy éve elhagyó családoknak fontos, hogy figyeljen rájuk valaki. Éppen ezért terveik szerint a húsvéti gondoskodás mellett kézműves-foglalkozásokkal, kirándulásokkal, kutyaterápiával és sok más programmal szeretnék élhetőbbé tenni az ő életüket Kárpátalján.

A menekülteknek szóló programok egész tavasszal folytatódnak, a karitász munkatársai pedig továbbra is megtesznek mindent annak érdekében, hogy lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon a későbbiek során is.

                TV21 Ungvár/K. K.