Kerti kardvirág

2023. április 4., 15:12 , 1152. szám

A kardvirág egyike a legfontosabb szabadföldi nyári vágott virágoknak. Nyílása – a kiültetés idejétől függően – júliustól szeptember végéig tart. Fűthető fólia alatt azonban már április végétől virágoztatható, így a virágforgalom szempontjából is igen fontos anyák napjára és a május–júniusi ballagások idejére jól felhasználható vágott virágot kapunk. Az alábbiakban a kardvirág termesztésével ismerkedhetünk meg.

A korai virágoztatásra előkészítendő hagymagumókat októberben szedjük fel, majd az előszikkasztás, tisztítás, osztályozás és szárítás következik. A hagymagumókat kb. 5-6 °C-on tároljuk. A korai virágoztatásra szánt hagymagumókat november elejétől december közepéig 9–17 °C-on, az ültetésüket megelőzően egy hónapig 28–30 °C-on tartjuk.

A korai virágoztatás előfeltételei: korai fajta, egészséges, 12–14 cm körméretű hagymagumók. A hagymagumókat csávázni szükséges, közvetlenül az ültetés előtt. A virágoztatáshoz legalkalmasabb a talaj- és légtérfűtéses, kevésbé a fűtés nélküli termesztőberendezés (fólia).

A laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talaj a legmegfelelőbb. Célszerű, ha az NPK-arány 2:2:6, ez négyzetméterenként 3 dkg nitrogén, ugyanennyi foszfor és 9 dkg kálium hatóanyag kijuttatásával állítható be.

Az ültetés ideje a kívánt virágzási időponttól és a termesztőberendezéstől függ. Az ültetéstől virágszedésig fajtától és a tartási körülményektől függően 80–120 nap (2,5–4 hónap) telik el. Fűtött növényházban az ültetés hazai előállítású hagymagumók felhasználásával legkorábban január 20. körül időszerű. A becserepezve előnevelt hagymagumók február második felétől rakhatók ki.

Fűtetlen fóliaházban a szokásos szabadföldi ültetési időpontnál egy hónappal korábban, március közepén ültessünk, míg a fűtés nélküli fóliafelületek alá március végén, április elején. Ily módon a szabadföldinél 20–25 nappal korábban kapunk vágható, jó minőségű virágot. A váz nélküli síkfólia-takarásos hazai szabadföldi kiültetéssel mindig meg kell várni, hogy a talaj felmelegedjék 10–12 °C-ra, ami általában április közepén következik el. A takarás 1-1,5 héttel korábbi kihajtást és 2 héttel korábbi virágzást eredményez.

Az ültetési mélység a hagymagumók méretétől és a fajta növekedési sajátosságától függően 6–12 cm. A javasolt tőszám 60–70 db/m2. Az ültetési távolság a kedvező fényviszonyokat inkább biztosító ikersoros ültetéskor 10–20 + 8 x 8 cm. A mini kardvirágokból egy négyzetméterre 80–100 db is ültethető. Az ültetést követő beöntözés csak mérsékelt legyen, és ne hűtse le túlságosan a talajt.

A talajhőmérséklet 6 héten át ne legyen több 12 °C-nál. A léghőmérséklet a 10 cm-es hajtáshosszúság eléréséig 14 °C fölé csak napfényes időben emelkedjék. Ezt követően a hőmérséklet eleinte 18 °C, később kb. 20-21 °C is lehet. A mini kardvirágok egészen a virágzásig beérik 5–10 °C-kal. Amint a virágzat láthatóvá válik, a növényeket tartsuk alacsonyabb hőmérsékleten, mert ez adja a jó virágminőséget.

A napi egyszeri párásítást akkor kezdjük, amikor a hajtások a 10 cm-t elérték, és mindaddig folytassuk, amíg a virágok a hajtásban ki nem tapinthatók. Öntözéssel a talajt tartsuk kissé nyirkosan, az erős átnedvesedést kerüljük.

A tápanyag-utánpótlásról folyamatosan gondoskodni kell. Ez először kétleveles korban esedékes, majd a négyleveles állapot elérésekor meg kell ismételni, alkalmanként és négyzetméterenként kb. 10-12 g nitrogén és kálium hatóanyagú műtrágyával. Ezenkívül 2-3 leveles kortól – különösen jó fényellátás esetén – hetente 2-3 ezrelékes töménységű, 16% N, 8,5% P és 7% K hatóanyag-tartalmú műtrágyával, Wuxallal vagy más levéltrágyával tápoldatozzunk.

Mivel a kardvirág magasra nő, hálózásra is szükség van. A háló kifeszítésére a 40 cm-es növénymagasság elérésekor kerüljön sor.

Virágszedésre akkor érett a virágzat, ha a legalsó virág már feslik, és a színét mutatja, mert ilyen állapotban szállítható a legjobban.

A legkorábbi virágoztatásra alkalmasak: Early Yellow – sárga; Friendship – rózsaszín; Goldstaub – sárga; White Friend­ship – fehér.

Középkorai vagy késői virágoztatásra ajánlottak: Bonos Memory – lila; Blue Herold – kék; Eurovision – piros, Oscar – bordó; Red Majesty – piros; Rose Supreme – rózsaszín.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza