Nem szűnő hiány: miért drágulnak Ukrajnában a zöldségek?

2023. április 4., 09:26 , 1152. szám

Ukrajnában hiány van néhány zöldségféléből, amit az ország déli részének megszállása, az energiaválság és egyéb tényezők okoznak. E termékek árának csökkenésére a közeljövőben nem érdemes számítani – mondta el az RBK–Ukrajinának Denisz Marcsuk, az Ukrán Országos Agrártanács (VAR) elnökhelyettese.

Marcsuk rámutatott, Ukrajnában télen – kora tavasszal a zöldségárak mindig emelkednek, ami az éghajlati adottságokkal magyarázható.

„Hat hónapig ültetünk és betakarítunk valamit. De ez soha nem elég a kereslet kielégítésére, következésképpen importfüggővé válunk” – mondta hozzátéve, hogy azok a zöldségek, amelyeket sikerül tavaszig eltartani, meglehetősen drágák.

Idén ehhez az évente jelentkező tényezőhöz hozzáadódott a háború és a megszállás.

„Herszon és Zaporizzsja megyék ideiglenesen megszállt területei a fő zöldség- és korai zöldségszállítók. Ennek megfelelően most azt látjuk, hogy az olyan termékekből, mint a hagyma, amely ma a legnagyobb izgalmat váltja ki, nincs nagy kínálat. De meg kell értenünk, hogy a piac feltöltése mintegy 35%-ban Herszon megyéből történt. Sajnos ezzel még nem rendelkezünk” – tette hozzá a szakértő.

Marcsuk kifejtette: az utóbbi időben tapasztalható drágulás annak is betudható, hogy az év végére elfogynak a készletek, Ukrajna így zöldségimportra szorul. Ugyanakkor idén Európában szintén gondok vannak a hagymával a hollandiai terméskiesés miatt. Hasonló helyzet volt megfigyelhető például 2018-ban.

Egyéb tényezők

A zöldségpiacot az orosz megszálláson kívül számos egyéb tényező is befolyásolja, köztük az őszi időjárás.

„Amikor a legtöbb zöldséget betakarítottuk és elhelyeztük tárolásra, hűvös és esős idő volt. Ennek következtében nem volt lehetőségünk megfelelő mennyiséget jó minőségben készletezni az úgynevezett borscshoz való termékekből” – mondta el Marcsuk.

A VAR elnökhelyettese mindehhez hozzáfűzte: az, amit eltároltak, megfelelő tartást igényelt.

„Az energetikai infrastruktúrát ért csapások miatt többletköltségeink keletkeztek. A termelők kénytelenek voltak az önköltségi árba beleszámítani az energiahordozók generátorok formájában jelentkező költségét. Egy dolog a kis generátor, amilyet a kávézók mellett látunk. Más dolog az ipari generátor, amely bizonyos számú kilowattóra előállításához szükséges. Elég drágák, és a fenntartásuk is meglehetősen költséges” – emlékeztetett a szakértő.

Emellett márciusban Ukrajnában általában már elégséges kínálat szokott rendelkezésre állni a melegházakból származó korai zöldségekből. De Zaporizzsja megye déli részének megszállása miatt, ahol a legtöbb az ilyen melegház, hiányoznak ezek a zöldségek.

Ráadásul az energiaválság közepette sokan lemondtak a melegházakról, mert nagyok voltak a kiadások. Ugyancsak az áramkimaradások miatt késtek az uborkapalántákkal. Az elmaradás az ütemtervtől 1–1,5 hónap. Ezért a melegházi uborka csak április elején kerül a piacra, és akkor kezdenek csökkenni az árak.

Még nehezebb a helyzet a paradicsommal, amelynek termesztése jelentős mennyiségű energiát és fényt igényel.

„Akik paradicsommal foglalkoztak, egyszerűen lemondtak róla” – állapította meg Marcsuk, hozzátéve, hogy a Törökországból származó import meglehetősen drága.

Ezért kerül ma a paradicsom körülbelül 2–2,5-szer többe, mint egy évvel ezelőtt.

„És ez a helyzet sajnos általában a szabadföldi idényig eltart az évnek ebben a szakaszában” – mondta.

Ami a jövőt illeti, Marcsuk azt jósolja, hogy Ukrajnában minden zöldség ára fokozatosan emelkedni fog egészen addig a pillanatig, amikor a szabadföldi termékek megjelennek a piacon.

Húsvéti drágulás

A szakértő azt sem zárta ki, hogy az április 16-ára eső ortodox húsvét előtt tapasztalható nagy kereslet a zöldségek, azon belül is a paradicsom árának további 5–10%-os drágulásához vezet.

„Van kereslet a zöldségek iránt, a kínálat nem elégséges” – mutatott rá a szakértő.

A korrespondent.net által megszólaltatott szakemberek ugyanakkor nem számítanak nagy áremelkedésre húsvét kapcsán, mivel az ukránok a háború miatt szegényebbek lettek.

„Idén húsvétra nem lesz az áraknak nagy emelkedése, mert egész évben nőttek. Ezért az ünnep előtt a termékek nem fognak jelentősen drágulni” – teszi hozzá Olekszandr Ohrimenko, az Ukrán Elemzőközpont elnöke.

Mintegy alátámasztandó Ohrimenko érvelését, az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint 2023 februárjában a zöldségfélék ára 13,9%-kal emelkedett. Az elmúlt évben az árak 36,2%-kal nőttek.

A tojás nem zöldség, de szintén drága

Húsvét említésekor az emberek mindjárt a tojásra gondolnak, bár az nem zöldség. Szvitlana Litvin, az Ukrán Agrár Üzleti Klub (UKAB) elemzője szerint a tojás ára Ukrajnában hat hónapja rekord magas szinten van. Emiatt húsvétkor nem lesz számottevő drágulás, aztán pedig elkezd esni az ár. A pesszimista jóslat szerint is legfeljebb 10–15%-os drágulást generál az ünnep, majd akár 30–35%-kal is eshet a tojás ára, 10 darabért nyár elején 45–50 hrivnyát kérhetnek el. Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint 2023 februárjában a tojás (10 db) átlagára Ukrajnában 62 hrivnya volt.          

(hk/rbc.ua/korrespondent.net)