Bucsa felszabadítására emlékeztek

2023. április 5., 13:40 , 1153. szám

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, Maia San­du, Moldova köztársasági elnöke, Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke, Robert Golob, Szlovénia miniszterelnöke és Andrej Plenković, Horvátország miniszterelnöke is részt vett azon a rendezvényen, amelyre a Kijev megyei Bucsában került sor március 31-én a város orosz hódítók alóli felszabadításának évfordulója alkalmából.

„Nem hagyjuk elfelejteni”

„Egy év telt el azóta, hogy az orosz megszállókat kiűztük városunkból, Bucsából. A városból, amelyről akkor még nem tudott a világ. A városból, amelyet a világ már soha nem felejt el. Nem hagyjuk elfelejteni. Az emberi tisztesség nem engedi, hogy elfelejtsük” – jelentette ki a hallgatósághoz fordulva Volodimir Zelenszkij, akit az Elnöki Hivatal honlapja idéz.

Elmondása szerint Bucsa utcáin a világ azt láthatta, amit a Kreml Ukrajna, Európa és a földkerekség más utcáira is el akart vinni, amelyeket az orosz megszállók elfoglalhattak volna, ha nem állítják meg őket az ukrán védők.

„Ukrajna népe! Megállítottad korunk legnagyobb ember­ellenes erejét. Megállítottad azt az erőt, amely lenéz és el akar pusztítani mindent, ami értelmet ad az embernek” – hangsúlyozta az államfő.

Meggyőződése szerint Oroszország azért gyilkol, kínoz, terrorizál, mert az emberi méltóság megsemmisítésére törekszik, hogy a Kreml által ellenőrzött területen az ember csak por legyen a hatalom birtokosainak talpa alatt.

„Így van ma Oroszországban. És soha nem lesz így Ukrajnában, egész Európában, azon népek földjén, akik velünk együtt védelmezik a szabadságot” – adott hangot meggyőződésének Volodimir Zelenszkij.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán nép már több mint 400 napja arra összpontosít, hogy visszaverje Oroszország teljes körű népirtó agresszióját. Ukrajnát segítik barátai – a népek, amelyek szintén hisznek abban, hogy az emberi élet a legnagyobb érték.

„Köszönet minden ilyen népnek! Köszönet azoknak a vezetőknek, akik ma itt vannak Bucsában, és minden államnak, amely a mai fontos eseményeken képviselteti magát, és mind­azoknak a népeknek, amelyek támogatnak minket a teljes körű háború első napjaitól kezdve” – mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ukrán földön a szabad világ alapjaiért folyik a harc. Az emberiesség bizonyosan győzni fog, az orosz gonosz pedig itt, Ukrajnában fog elbukni.

„De az emberiségnek emlékeznie kell minden ukrán városra, amelynek hősiessége és kitartása jövőt ad azoknak, akik a legfontosabbat – az életet – értékelik” – mondta végezetül az ukrán államfő.

„Önökkel együtt emlékezünk”

„Önökkel együtt emlékezünk az orosz csapatok Ukrajna polgárai ellen elkövetett brutális tetteinek áldozataira. A demokratikus államoknak együtt kell működniük, hogy lefolytassák a vizsgálatot és megbüntessék azokat, akik elkövették ezeket a brutális cselekményeket” – jelentette ki Maia Sandu, Moldova elnöke.

Sandu hangsúlyozta, hogy Moldova támogatja Ukrajnát, és mindaddig ezt fogja tenni, amíg minden ukránnak lehetősége nem lesz visszatérni biztonságos otthonába.

„Hiszünk Ukrajna győzelmében ebben a létéért, a területi integritása helyreállításáért vívott harcban, és felemeljük a szavunkat az igazságszolgáltatásért, amely nélkül soha nem lesz béke” – mondta Moldova elnöke.

Szlovénia miniszterelnöke hangsúlyozta: soha nem bocsátható meg, amit az orosz agresszor a békés bucsai polgárokkal tett.

„Ezért vagyunk önökkel ebben a nehéz pillanatban, és érezzük kötelességünknek, hogy segítsünk a szabadságukért vívott harcban” – jelezte Robert Golob.

Egyúttal hangoztatta: bíróság elé kell állítani mindazokat, akik háborús bűnöket követtek el Ukrajnában.

„Ez a háború provokálatlan és szükségtelen. Ezt mindannyiunkra rákényszerítették. De most egyesített bennünket, ma mindannyian ukránok vagyunk. […] Önökkel együtt mi is a kozák nemzetséghez tartozunk. És velünk együtt újra uralkodni fognak a saját földjükön” – mondta a szlovén kormányfő az ukrán Himnusz soraira utalva.

Horvátország miniszterelnöke beszédében felidézte, hogy másodszor látogat Bucsába, és emlékszik azokra a kegyetlenségekre, amelyeket az orosz agresszorok követtek el a város mindössze egy hónapos megszállása alatt.

„A Bucsában elkövetett bűncselekmények megmutatták az orosz agresszió igazi arcát” – hangsúlyozta Andrej Plenković.

Ugyanakkor szerinte az ukrán polgárok, katonák és az ország vezetése megmutatta a világnak, mit jelent a szabadságért és a közös európai értékekért harcolni.

„Megérdemlik, hogy Ukrajna helyreállítsa területi integritását, és felszabadítsa az ideiglenesen megszállt területeket. Éppen ezért Ukrajnának nyújtott politikai, humanitárius, pénzügyi, katonai támogatásunk folytatódni fog” – mondta a horvát kormányfő.

Eduard Heger, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke arról beszélt, hogy az egész világ látta az orosz hadsereg által egy évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmények borzalmát. Hangsúlyozta, hogy meg kell büntetni az elkövetőket.

„Ukrajna megérdemli, hogy szabad demokratikus állam legyen, ezért bírni fogják teljes támogatásunkat” – biztosított, majd hozzátette: Szlovákia támogatni fogja Ukrajnát mind az Európai Unió felé vezető úton, mind pedig területeinek visszafoglalásában.

Közös nyilatkozat

A megemlékezést követően Volodimir Zelenszkij elnök kétoldalú tárgyalásokat folytatott vendégeivel.

Az ukrán államfő és Robert Golob szlovén miniszterelnök közös nyilatkozatot írt alá. A dokumentum szerint a felek egyebek mellett „elismerik Ukrajna elkötelezettségét amellett, hogy fokozza erőfeszítéseit az EU és a NATO normáinak végrehajtása terén tett további előrelépés biztosítására az európai és euroatlanti integráció felé vezető úton, és elismerik a Szlovén Köztársaság e célból nyújtott kétoldalú támogatását”.

(ntk/president.gov.ua/eurointegration.com.ua)