Él a magyar nyelv szeretete

Bátyúi Költészeti Napok

2023. április 11., 17:08 , 1154. szám

A magyar költészet napján, 2023. április 11-én a Bátyúi Líceumban ismét összemérhették tehetségüket és felkészültségüket Kárpátalja legjobb versmondó diákjai. A Bátyúi Költészeti Napok harmincöt éves hagyománnyal rendelkező ünnepe a magyar költészetnek, egyben a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) egyik legpatinásabb versenye. Idén – a járási elődöntőket követően – hat középiskolából tíz diák jutott el Bátyúba, ahol elszavalhatta a zsűri előtt szabadon választott versét, majd a kötelezőt.

A diákokat és felkészítő tanáraikat Séra Viktória, a Bátyúi Kistérségi Tanács Oktatási Osztályának vezetője köszöntötte, majd sorban bemutatta a zsűri tagjait: Szántó Editet, az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetségének elnökét, dr. Erdei Péter beregszászi magyar konzult, dr. Nagy Natáliát, az Ungvári Nemzeti Egyetem docensét, Rajkó Balázst, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház képviseletében, valamint Kovácsné Marton Erzsébetet, a KárpátInfo hetilap felelős szerkesztőjét és Taranenkó Mariannát, a Bátyúi Líceum tanárát.

Szántó Edit, a zsűri elnöke köszöntőbeszédében visszaemlékezett a hatvanas években induló iskolai szavalóversenyekre, amelyek később már szervezett formában – a KMPSZ irányításával – járási, majd megyei versenyekké rendeződtek. A megyei szintű bátyúi versmondó vetélkedő indulását 1988-tól számítják, amelynek főszervezője és házigazdája Bagu Balázs helyi magyartanár volt. A múlt század kilencvenes éveiben aztán igazi összművészeti találkozóvá vált a Bátyúi Költészeti Napoknak helyet adó Bátyúi Vasutas Művelődési Ház – emlékezett vissza Szántó Edit, aki hosszasan sorolta a verseny egykori győzteseinek nevét.

Kacsó Géza bátyúi református lelkész Isten áldását kérte a versenyre, a zsűrinek bölcsességet, a versenyzőknek jó élményeket kért a Mindenhatótól, hogy megérezhessék, milyen hatalom a magyar szó, a magyar vers.

A Bátyúi Líceum Sütő Magdolna magyartanár által felkészített diákjai színvonalas, verses-zenés összeállítással köszöntötték a vendégeket, amely a szülőföldön való megmaradás és az anyanyelv megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, majd a kihúzott sorszámoknak megfelelően következtek a szavalók.

A zsűri döntése értelmében 2023-ban a győztes Sass Eszter lett, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum 10. osztályos diákja, felkészítő tanára Kocsis Marianna. Második Kosztyu Fanni, a Bátyúi Líceum 10. osztályos tanulója, felkészítő tanára Séra Viktória. Harmadik helyezett, megosztva: Fudella Odett, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tanulója (felkészítő tanára: Bihari Hajnalka) és Hevesi Emília, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának diákja (felkészítő tanára: Kudlotyák Krisztina). A versenyzők közül többen az Anyanyelv­ápolók Kárpátaljai Szövetségének és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színháznak a különdíjait is átvehették.

Baraté Béla, a házigazda Bátyúi Líceum igazgatója elmondta, hogy munkatársaival örömmel vállalták a nagy múltra visszatekintő versünnep megszervezését, amelyet korábban kétévente, minden páros évben rendeztek meg Bátyúban. Sajnos a koronavírus-járvány miatt volt, hogy online formában bonyolították le a versenyt, volt, hogy el is maradt. Most ugyan páratlan év van, de itt volt az ideje, hogy újra megrendezzék a Bátyúi Költészeti Napokat.

A verseny végén Szántó Edit kijelentette: „Örülök annak, hogy idén gyenge előadás, durva hiba nem volt, mind a tíz versenyző megállta a helyét.” Értékelve a látottakat elmondta, hogy külső hatások meghatározták a versválasztást, Füzesi Magda Útban hazafelé című verse volt egyedül talán könnyebb, a többiek mind komoly tartalmú verset választottak. Arra kérte az Istent, hogy a következő seregszemlén legyen okuk a fiataloknak és felkészítőiknek sokkal vidámabb verseket választani, például a természetről vagy a szerelemről.

Badó Zsolt