Kitüntetéseket adtak át Perényi Kultúrkúriában

Köszönet a hétköznapok hőseinek

2023. április 13., 09:50 , 1155. szám

Magyar állami kitüntetésekkel ismerték el közösségünk kiemelkedő tagjainak tevékenységét. A Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott arany és ezüst érdemkereszteket ünnepélyes keretek között Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet és Bacskai József ungvári magyar főkonzul adta át április 12-én a beregardói Perényi Kultúrkúriában.

Az ünnepi alkalom a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum diákjainak alkalomhoz illő műsorával vette kezdetét, akiket Szabó Margó és Huszti-Kacsur Andrea pedagógusok, valamint Váradi Enikő és Orosz Péter tánctanárok készítettek fel. A fiatalok műsorát követően adták át a kitüntetéseket.

Babják Edit, a Beregszászi Városi Tanács Oktatási és Művelődési Osztályának vezetője a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás fenntartása és színvonalának megőrzése, valamint az anyanyelv ápolása érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Babják Edit elmondta, hogy az elismerés még keményebb munkára fogja sarkalni, magyarságához ezentúl is hű marad, és a jövőben is óvni, ápolni fogják kultúránkat.

Bakancsos László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökségi tagja ugyancsak a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át a kárpátaljai magyarság politikai, gazdasági és szociális érdekeinek képviseletében betöltött szerepe, valamint a helyi magyar közösség kulturális és sportéletének fejlesztése, illetve a fiatal generációk nevelése érdekében végzett példamutató tevékenysége elismeréseként. A kitüntetett elmondta, hogy mindig a lelkiismeretére hallgatott és aszerint cselekedett. Helyesen tette-e, arra majd az Isten ítélőszéke előtt adják meg a választ – mondta a 70. évébe lépett Bakancsos László, aki köszönetet mondott azoknak, akik felterjesztették a kitüntetésre, valamint családjának – különösen a feleségének –, hogy kitartottak mellette.

Bátori József, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka a kárpátaljai magyar közösség életkörülményeinek javítása érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Bátori József elmondta, hogy duplán emlékezetes marad számára április 12-e. Ugyanis 2007. április 12-én az ungvári kórház kardiológiai osztályára vitt támogatást, majd ott kellett maradjon több mint egy hónapra egy súlyos infarktussal. „Akkor az Úristen oltalmába vett és hagyta, hogy elérjem ezt a mai április 12-ét, hogy átvehessem ezt a magas kitüntetést, amellyel az anyaország elismeri azt a tevékenységemet, amit emberek javára és Isten dicsőségére végeztem” – fogalmazott az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka, aki humanitárius tevékenysége mellett fontos közéleti szerepet is vállal magyar közösségünk érdekében.

Györke Róbert, a Nagygejőci Gimnázium igazgatója, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, a kárpátaljai magyarság megmaradása, illetve anyanyelvi oktatásának biztosítása iránt elkötelezett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Györke Róbert szerint az elismerés kötelez, továbbra is igyekezni fog erejéhez mérten szolgálni a helyi magyar közösséget és egyben a magyar nemzetet is.

Marosi István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Görögkatolikus Főiskolai Lelkészségének vezetője, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium igazgatója példaadó tudományos és ismeretterjesztő munkája, valamint a kárpátaljai közép- és felsőfokú oktatás intézményrendszerének fejlesztésében vállalt szerepe elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Elmondta, hogy a görögkatolikus egyházban keresztadományozási joga és lehetősége van a püspöknek. „Ott ezt megkaptam, és jó érzéssel tölt el, így a nemzetnek a keresztjét is jó érzéssel veszem fel és viszem, jóleső érzés, hogy erre alkalmasnak és méltónak találtak” – fogalmazott Marosi István atya.

Sipos Géza, a Sámuel Alapítvány elnöke a Kárpátalján élő árva, illetve nehéz sorsú gyermekek felkarolása érdekében, a kárpátaljai nevelőszülői hálózat kiépítése és fejlesztése terén végzett lelkiismeretes szolgálata, illetve a családtípusú gyermekotthonok megalapításában betöltött szerepe elismeréseként vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Sipos Géza elsősorban a mindenható Istennek mondott köszönetet. Elmondta, hogy az alapítványuk gyermekmentéssel foglalkozik, és köszönetet mondott ez alkalomból is azoknak a szülőknek, akik vele mennek az úton, valamint családjának és gyülekezetének, mert mint fogalmazott: az imádságos háttér a legfontosabb.

Szarvas Gábor, a Lembergi Művészeti Akadémia tanára, a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségének alapítója és elnöke a Lembergben élő magyar közösség szolgálatában és kulturális értékeinek megőrzésében, illetve a magyar–ukrán kapcsolatok előmozdításában vállalt szerepe, valamint a Lemberg megye területén található magyar emlékhelyek létrehozása és gondozása érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Szarvas Gábor elmondta, hogy a kitüntetés szerinte nem csak őt illeti, hisz Lembergben nagyon összetartó a magyar közösség, amit eddig elértek, azt csak közösen tudták megvalósítani. Ezért úgy gondolja, hogy ez a magas kitüntetés minden lembergi magyar közös elismerése.

Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar állami kitüntetések átadása mindig egy jeles ünnephez köthető, a mostaniak március 15-éhez. „Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején könnyű dolga volt a hősöknek, hiszen a szabadságért fegyverrel kellett harcolni, és a csatahelyzetek, a konfliktusok mindig hősöket szülnek. Ugyanakkor a hétköznapok hősei lehet, hogy nem ragadnak fegyvert, nem egy különleges pillanatban állnak a közösség élére, hanem folyamatosan dolgoznak, becsületességükkel, helytállásukkal, intelligenciájukkal példát mutatnak, és így építik a közösséget. Ők legalább olyan hősök, akiket elismerés illet, és ezúttal ők kapták meg az elismerést” – emelte ki a magyar nagykövet.

Badó Zsolt