Elsősegély-oktatónap a Rákóczi-főiskola Szakgimnáziumában

2023. április 14., 13:15 , 1155. szám

Balesetek bármikor előfordulhatnak az emberrel. Valakinek csak kisebb segítségre van szüksége, míg mások súlyos, maradandó sérüléseket szenvednek, ha nem látják el őket azonnal. Vannak olyan tényezők, amelyeket nem lehet befolyásolni. A teljes felépülés vagy a rokkantság gyakran pont az első segítőn múlik, aki ellátja a sérültet a helyszínen a szaksegítség megérkezéséig. Ennek jegyében tartott elsősegély-oktatónapot a Beregszászi Járási Vöröskereszt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában az intézmény elsősei számára április 11-én.

A szakgimnáziumban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalok olyan képességeket sajátítsanak el, amelyeket a mindennapok során vagy később, pedagógusként is tudnak majd alkalmazni.

Az Ukrajna védelme tantárgy oktatásának keretében a szakgimnázium tanárai, Szedlák Katalin és Moca Andrij nyugalmazott alezredes, docens, valamint Dankai Viktória és Kolesznik Tetjana, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Területi Szervezetének oktatói április 11-én elsősegélynyújtási ismeretekről tartottak gyakorlati órát az első évfolyamos diákok számára.

Az óra részeként a hallgatók gyakorlati készségeket sajátítottak el a sebesült személy állapotának előzetes felmérése, a mentőszolgálat értesítése, valamint a sebesült testhelyzetének rögzítéséhez, légzésének és szívritmusának érzékeléséhez, a sebesült újraélesztéséhez szükséges elsőbbségi intézkedések elsajátítása terén. Minden diák lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálja magát az életmentő szerepében.

„Számunkra nagyon fontos, hogy megtanítsuk a fiatalokat elsősegélyt nyújtani, hiszen az emberek gyakran azért nem segítenek bajba jutott embertársaikon, mert nem tudják, hogy azt hogyan kell” – fogalmazott Dankai Viktória elsősegély-oktató.

„Nekünk, elsősegélyt nyújtó embereknek az a célunk, hogy a bajbajutottnak, sérültnek vagy betegnek meg tudjuk adni a biztonságot, a stabil állapotot, amíg a szakszerű segítség megérkezik” – hangsúlyozták az oktatók.

A diákok elsősorban a közvetett szívmasszázs helyes technikáját, a sebek szakszerű ellátását és a sebesültek ölben szállításának különböző módszereit sajátíthatták el. Ezenkívül mindannyian gyakorolhatták a fuldoklás és más kritikus helyzetek bekövetkeztekor végrehajtandó helyes cselekedetek algoritmusát.

„Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink a gyakorlatban is megismerjék az Ukrajna védelme tantárgyhoz kapcsolódó elsősegélynyújtási technikákat, és roppant hálásak vagyunk a Beregszászi Járási Vöröskereszt munkatársainak, akik bemutatták ezeket a fiataloknak” – hangsúlyozta Király Katalin, az intézmény igazgatóhelyettese, valamint hozzátette: „Az elsősegélynyújtásra nemcsak akkor van szükség, amikor épp hadiállapot van az országban, hanem állandóan, hiszen bármikor történhet olyan baleset, amikor a szakszerű elsősegély akár életmentő is lehet.”

A vöröskereszt munkatársai mindemellett a szervezet beregszászi központjában hetente osztanak csomagokat a menekültek számára, de volt már olyan eset is, hogy ott, helyben kellett valakit ellátniuk.

A tervek szerint az elsősegélyképzést a későbbiekben minél több olyan iskolába, más intézményekbe szeretnék majd elvinni, ahonnan megkereséseket kapnak a vöröskereszt munkatársai.

TV21 Ungvár/K. K.