Oroszország ősz óta több mint 850 különböző típusú cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára

2023. április 21., 16:29 , 1155. szám

Oroszország tavaly ősz óta, amikor elkezdődtek az ukrajnai kritikus infrastruktúra elleni támadások, 850 különféle típusú cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára, köztük nagy pontosságú és nagy hatótávolságú Kalibereket, H–101-eseket és Iszkandereket – közölte Jurij Ihnat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének szóvivője az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet az Ukrinform idéz.

„Igen, az ellenség stratégiai rakétakészletét használta fel kritikus infrastruktúránk ellen. Ha szeptember 11-étől számítjuk, amikor elkezdődtek a kritikus infrastruktúránk elleni támadások, az ellenség már több mint 850 különböző típusú cirkálórakétát használt fel” – mondta Ihnat.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának információi szerint Oroszország az X–50 típusú légi indítású cirkálórakéták sorozatgyártásának megkezdését tervezi, hogy ősszel ismét fokozza az Ukrajna elleni csapásokat.

„Valamilyen oknál fogva az ellenség ennek a felújítása mellett döntött. Hogy miért? Talán több forrása van az ilyen típusú lőszerek gyártására. Talán ez az eljárás olcsóbb. Elvileg ez a rakéta ugyanolyan típusú, ugyanazokkal a taktikai és műszaki jellemzőkkel, mint azok, amelyeket Oroszország a kritikus infrastruktúránk és egyéb létesítményeink ellen használt. Ez egyébként is csak egy bejelentés. Reméljük, nem lesz könnyű dolguk a szankciók közepette, és a cirkálórakéták gyártása egyáltalán nem megy olyan gyorsan” – tette hozzá.

A légierő szóvivője megjegyezte, hogy az ellenségnek még mindig van egy kisebb készlete az ilyen rakétákból, és megpróbálkozik a felhalmozásukkal.

(zzz/ukrinform.ua)