Székelyudvarhelyi segítséggel vásároltak magyar köteteket a kárpátaljai könyvtáraknak

2023. április 28., 15:44 , 1157. szám

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány immár tizenegy éve szervez jótékonysági futást Fuss neki! elnevezéssel. A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár kezdeményezésére a múlt évi rendezvényen kárpátaljai magyar könyvtáraknak gyűjtöttek adományokat. A befolyt összegből megvásárolt könyvek meg is érkeztek Beregszászba.

„Korábban működött Kárpátalján a Márai Program, amely lehetőséget biztosított a kárpátaljai magyar könyvtárosoknak arra, hogy eldöntsék, az adott könyvtárban milyen könyvekre van igény, és a program során ezeket a könyveket rendeltük meg. Ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy a kárpátaljai magyarlakta települési könyvtárak olyan könyveket rendeljenek, melyekre szükségük van. Idén második éve, hogy a Márai Program nem működik” – számolt be Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének igazgatója.

„Miután Éva beszámolt az itteni könyvárak helyzetéről, arra a következtetésre jutottunk, hogy mi jobban állunk e téren, ezért döntöttünk úgy, hogy a Fuss neki! program bevételét a kárpátaljai magyar könyvtárak megsegítésére szánjuk” – tudatta Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója.

A székelyudvarhelyi könyvtár mellett működő Bibliofil Alapítvány is tevőleges részt vállalt abban, hogy végül a könyvek eljussanak Kárpátaljára. A befolyt mintegy 200 ezer hrivnyának megfelelő összegből olyan új magyar nyelvű kiadványokat vásároltak – egyeztetve a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületével –, amelyekből hiány van a megyében. Így a programban részt vevő minden könyvtár azt kapta, amit kért.

„Valóban minden könyvtárra rábíztuk, hogy milyen könyveket szeretne. A könyvtárak nagyon sok szolgáltatást nyújtanak, de az a legjobb érzés, ha vadonatúj kiadványokat kapunk és adhatunk az olvasóink számára” – fogalmazott Varga Éva.

„Miután közöltük Varga Évával, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésükre, nekik már csak az volt a feladatuk, hogy összeválogassák azt a könyvállományt, amit meg szeretnének vásárolni, aztán pedig ismét ránk hárult a feladat, hogy a kiadványokat beszerezzük” – mesélt a könyvek beszerzéséről Szabó Károly, a Székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az átvételi tanúsítványt Varga Éva és Szabó Károly látták el kézjegyükkel, ezt követően Varga Éva átadta az elismervényt a jelenlévő könyvtárosok számára.

A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének közreműködésével lezajlott programban 11 kistérség 38 könyvtára vett részt. A szervezők egész pontosan 881 kiadványt vásároltak és osztottak szét, ami nem kevés, de ennek sokszorosára lenne szükség ahhoz, hogy a kárpátaljai könyvtárak magyar nyelvű kínálata igazán meg tudjon újulni, és ki tudja elégíteni az olvasók igényeit.

Ehhez egy újabb programra lenne szükség, amely lehetővé tenné azt, hogy a könyvtárosok a legnagyobb érdeklődésre számot tartó kiadványokat központilag meg tudják rendelni.

Az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából átadták a Ribizke a világ végén című mesekönyv nemrégiben megjelent ukrán fordítását is, hogy a kárpátaljai fiatal olvasók újabb szép és érdekes könyvet vehessenek a kezükbe.

Az ünnepi alkalmon a Sárosoroszi Községi Könyvtár Hangraforgó együttese színes műsorral kedveskedett a megjelenteknek.

TV21 Ungvár/K. K.