Tulipános Hangszeres és Oktatói Napok Beregszászban

2023. április 30., 08:47 , 1157. szám

Tulipános Hangszeres és Oktatói Napokat szervezett április 28–29-én a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A kétnapos rendezvény nyitóprodukciójaként Dancs Varga Marianna és Sipos Nikoletta, a Tulipán Tanoda harmonikaoktatóinak, valamint Holozsi Imre, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola fafúvós hangszerek oktatójának előadásában Bartók Béla népdalgyűjteményéből az Elindultam szép hazámbul című régi stílusú népdal csendült fel.

Az emelkedett hangulatot idéző muzsikát követően Kepics Andzselika, a Tulipán Tanoda igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Felszólalásában kiemelte: a program célja elsősorban a magyar népi hangszeres játék, a népi játék és a kézművesség népszerűsítése Kárpátalján, s emellett lehetőséget szeretnének biztosítani a pedagógusok számára a tapasztalatcserére, illetve szakmai továbbképzésükre. Elmondta, hogy a népijáték-, hegedű-, harmonika-, brácsa-, citera-, tárogató- és kézműves-foglalkozásokon 3 alapfokú művészeti iskola, 5 Tulipán Tanoda és 70 kihelyezett képzés összesen 60 oktatója vesz részt.

Ezután Kepics Andzselika bemutatta a Tulipános Hangszeres és Oktatói Napok előadóit és oktatóit: Nagy Csaba Bartók Béla- és Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke; Nauner-Agárdi Éva, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium citeratanára; Dobinszki Csilla népi iparművész, nemezkészítő, a Hagyományok Háza szakoktatója; Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza közművelődési szakembere; Farkas Zoltán népzenész, a Farkas Zoli és Bandája zenekar vezetője; Böröcz Ákos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem brácsa és hegedű szakos növendéke; Kovács Sándor, a BorzsaVári népi zenekar vezetője, harmonika- és brácsaoktató; Kokas Erzsébet, a Tulipán Tanoda népiének- és népijáték-oktatója; Szilágyiné Tóth Gabriella óvoda-, tanító-, tánc- és drámapedagógus, a Tulipán Tanoda népijáték-oktatója; Botos Krisztina, a Tulipán Tanoda néptánctanára.

„Úgy gondolom, hogy Kárpátalján itthon vagyok. Én nem meghívott vendégként veszek részt a Tulipán Tanoda rendezvényein, hanem miután a hangszer a kurucok földjéhez vonzódik és tér mindig újra és újra vissza, így tér vissza a hangszerjátékos is, ez esetben én” – mondta tudósítónknak Nagy Csaba tárogatóművész, majd felidézte, hogy tavalyi kárpátaljai körútja során a vidék összes magyar iskolájába elvitte a tárogató hangját. „Nagyon örülök annak, hogy nem egyetlen és utolsó mohikánként fújom meg a tárogatót Kárpátalján, hanem a Tulipán Tanodának köszönhetően lesznek és már vannak is tárogatósok a vidéken” – emelte ki Nagy Csaba, megemlítve Schreiner Sándor ungvári tárogatós nevét is, akire méltán büszkék a helyiek is.

Nauner-Agárdi Éva citeraoktató másodszor vett részt a Tulipán Tanoda által szervezett képzésen. „Ősszel még ismerkedtem az itt élő citeratanárokkal, és felmértem azt a lehetőséget, hogy milyen anyagra van szükségük, milyen anyagot hozzak a mi nagy-nagy népdalkincsünkből. Azt már akkor láttam, hogy különböző tudásszinttel rendelkeznek a citeratanárok, van, aki most kezd ismerkedni a hangszerrel, van, aki már gyermekkorában tanult és fel­eleveníti, így már egy magasabb szinten műveli a citerazenélést – ebből adódóan differenciált anyagot hoztam: gyermekdalokat is, nagydobronyi énekeket, valamint a szatmári zenéből is hoztam magasabb tudást igénylő anyagot” – mondta.

A program elméleti és gyakorlati foglalkozásokat egyaránt tartalmazott, melyek ideje alatt az élőzenei kíséretet a Kokas Banda biztosította.

A Tulipános Hangszeres és Oktatói Napok megvalósulását a Csoóri Sándor Alap és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

CsA