Kárpátaljai magyar óvodapedagógusok konferenciája Beregszászban

2023. május 1., 15:41 , 1157. szám

A jelen krízishelyzet kiútkeresési stratégiái címmel tartott konferenciát a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) a kárpátaljai magyar óvodák pedagógusai és vezetői számára. A konferenciának a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont április 28-án.

A KMPSZ megalapításától kezdve kiemelten kezeli az óvodákban dolgozó pedagógusok továbbképzését. Az idei konferencia fő témája a stresszhelyzetek kezelése volt.

„Úgy gondoltuk, fontos, hogy az elmúlt időszakok nehézségeit át tudjuk beszélni, és tartsunk egy olyan konferenciát, ahol ezeket a kérdéseket meg tudjuk közösen vitatni” – fogalmaztak a szervezők.

Legyen egy intézmény bármennyire jól felszerelt és felkészült, őket is érik olyan stresszhelyzetek, amelyeket kezelniük kell, főleg a háborús körülmények között.

Az óvodapedagógusok számára szervezett konferenciára Kárpátalja különböző pontjairól több mint 80 óvodapedagógus érkezett, akiknek lehetőségük volt megosztani egymással a gondjaikat, hogy közösen találjanak olyan megoldási lehetőségeket, amelyeket mindenki alkalmazhat a saját intézményében.

A konferencia résztvevőit Gabóda Éva, a KMPSZ Óvodapedagógiai Szekciójának vezetője köszöntötte. Kiemelte, hogy az elmúlt három évben online, illetve hibrid formában tudták csak megvalósítani a konferenciát, ebben az évben pedig ismét személyes találkozásra kerülhetett sor.

„Nekünk, óvodapedagógusoknak az a feladatunk, hogy a gyerekek ne érezzék azokat a nehézségeket, amelyekkel felnőttként szembesülnünk kell” – fogalmazott beszédében.

Ezt követően Gabóda Béla, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozatának vezetője tartott nyitóelőadást Nemzetiségek oktatásának problémái és perspektívái Kárpátalján címmel.

Gogola István, a Rákóczi-főiskola Szakgimnáziumának oktatója a stressz és stresszkezelés elméletét mutatta be.

Előadásában hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos az óvónők lelki egészsége és békéje, hiszen ha ők a saját maguk stresszét, a kihívásaikat megfelelő módon tudják kezelni, akkor ezáltal hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a gyermekek lelki békéje, lelki egészsége is tovább tudjon fejlődni.

A program délutáni óráiban Gavriljuk Ilona, a Rákóczi-főiskola Pedagógia, Pszichológia, Tanító, Óvodapedagógia, Oktatás- és Intézményvezetés Tanszékének tanára Védekezési mechanizmusok a stresszkezelésben címmel tartott előadást.

Őt követte Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium igazgatója, aki az óvodai életet mutatta be krízishelyzetek körülményei között. Az elmúlt években több, a P. Frangepán Katalin Gimnázium hálózatához tartozó óvodát hoztak létre. Az intézményhálózat igazgatója előadásában ezek működéséről és az intézmények kihívásairól beszélt.

A konferencia végéhez közeledve Szilágyiné Tóth Gabriella, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola népijáték-oktatója a játékokkal való feszültségoldás lehetőségeit ismertette.               

TV21 Ungvár/K. K.