Felmérés: A köztisztviselők 12%-a szembesült munkahelyén diszkriminációval

2023. május 2., 10:34 , 1156. szám

A megkérdezett köztisztviselők 12%-a szembesült a munkahelyén a diszkrimináció és a szexuális zaklatás különféle megnyilvánulásaival – derül ki az „Ihor Szikorszkij Kijevi Politechnikai Főiskola” Ukrán Nemzeti Műszaki Egyetem Szocioplusz Alkalmazott Szociológiai Oktatási és Tudományos Központjának felméréséből, amelyet az Interfax–Ukrajina ismertet.

A kutatásból kitűnik, hogy a közalkalmazotti állásra jelentkezéskor az interjú során a válaszadók 14,9%-át kérdezték a családi állapotáról, 11,2 százalékuktól tudakolták meg, hogy vannak-e gyermekei (8,5%-ban a férfiaktól, 12,3%-ban a nőktől), és 4,4 százalékuknál érdeklődtek az iránt, terveznek-e gyermeket (0,9%-ban a férfiaktól, 5,8%-ban a nőktől). Emellett a nők 1,8%-ánál kérdeztek rá, hogy várandós-e.

A megkérdezettek 12%-a jelezte, hogy munkahelyén a diszkrimináció és a szexuális zaklatás különféle megnyilvánulásaival szembesült, de csak 0,7%-uk kért segítséget. Ennek okai: az ilyen helyzeteket a kollektíva normának tekinti (36,1%); nem bízott a bejelentés sikerében (31,6%); félt, hogy elveszíti az állását (11,1%); nem volt információja arról, hogy kihez fordulhat segítségért (10,8%).

Megállapítást nyert, hogy a nők a megjelenésükkel, a magán- és a családi életükkel kapcsolatos megjegyzésekkel, lebecsüléssel, a nemükkel kapcsolatos sértésekkel és szexuális zaklatással szembesültek leggyakrabban. A férfiak ugyanakkor jelezték, hogy leggyakrabban a munkával kapcsolatos, nemi hovatartozásuk miatti indokolatlan követelésekkel, szexuális jellegű obszcén gesztusokkal szembesültek.

A Nők és férfiak egyenlő jogainak és esélyegyenlőségének biztosítása az ukrajnai közszférában című kutatás két hullámban készült 2022. február 23. és június 6., illetve 2022. augusztus 23. és szeptember 25. között, több mint 31 ezer személy bevonásával. A felmérésben a végrehajtó hatalom 79 központi szerve vett részt. A vizsgálatban való részvétel önkéntes volt.

(ntk/interfax.com.ua)