Mézeskalács- és gyöngyfűzés-kiállítás Szalókán

Díjat nyert a szalókai mézeskalács

2023. május 2., 15:26 , 1157. szám

Április 30-án közös kiállítással kápráztatták el az érdeklődőket Szalókán a helyi mézeskalács-készítő és gyöngyfűző szakkörök tagjai. A Tisza menti településen élő asszonyok novembertől ismerkedtek a gyöngyfűzés, népi ékszerkészítés és a mézeskalácssütés, valamint -díszítés mesterségével, ezúttal pedig legszebb munkáikat mutatták be a Szalókai Kultúrházban megszervezett kiállítás keretében. A lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézet Szakkör Programjának keretében létrejött két szalókai szakkör közül a mézeskalács-készítők januárban, a magyar nemzeti Himnusz inspirálta alkotásukkal a magyar kultúra napi program díjazottjai lettek.

A két szakkört vezető Halász-Kovács Mária, aki egyben a Szalókai Kultúrház vezetője és a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, tudósítónknak elmondta: „Mi, szalókaiak 2021-ben csatlakoztunk a Nemzeti Művelődési Intézet Szakkör Programjához, akkor a KMKSZ járási szervezetének és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületnek a vezetői hívták fel a figyelmünket erre a lehetőségre. Elsőként egy ötfős csoporttal a hímző szakkörre jelentkeztünk, mert úgy gondoltuk, hogy a hímzésnek vannak ma is élő hagyományai községünkben. Annak ellenére, hogy nem most kezdtünk hímezni, sokat tanultunk a szakkörprogram jóvoltából. Például a korábban Szalókán széles körben ismert, de mára feledésbe merült azsúrozás technikát visszatanultuk.”

A mostani kiállítás kapcsán Halász-Kovács Mária elmondta, hogy a korábban hímzési technikákkal ismerkedő asszonyok most a gyöngyfűzésben láttak kihívást, tavaly november óta sikerrel vették az akadályt, mert mind a harminc leckét hibátlanul elsajátították az internetről letölthető oktatóvideók segítségével.

A mézeskalács-készítő tanfolyam elindulása pedig Ráti Évának köszönhető, aki már korábban is foglalkozott ezzel a hagyományos mesterséggel. Hozzá csatlakoztak a többiek, akik érdeklődtek a mézeskalács-készítés mesterfogásai iránt. A szakkör foglalkozásainak helyszíne is Éva néni konyhája volt. „Karácsonyra már azelőtt is készítettünk mézeskalácsokat, de a mesterséggel ilyen mélységében most ismerkedtünk meg Kádár Manni és Bujdosó Enikő mézeskalács-készítő mesterek és szakoktatók jóvoltából, akik az online szakkör vezetői voltak. Az előre elkészített oktatóvideók mellett, a megosztó felületen kérdéseket is feltehettünk a mestereknek, akiknek hálásak vagyunk a segítségükért” – mondta el a két szakkört vezető Halász-Kovács Mária.

Idén a szalókai mézeskalács-készítő szakkörnek a Himnusz ihlette mézeskalács kompozíciója nagy sikert aratott a Nemzeti Művelődési Intézet által, nemzeti Himnuszunk megírásának 200. évfordulója tiszteletére kiírt pályázatán. A Kárpát-medencében működő háromezer szakkör közül több mint százan neveztek, a szalókaiak mézeskalácsból készült munkája pedig bekerült a tizenöt díjazott közé. Ennek kapcsán meghívást kaptak Lakitelekre, az ünnepélyes díjátadóra, ahová a szakkör mind az öt résztvevője elutazott. A díj egy szakköri csomag volt, ők a makramét választották.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Halász-Kovács Mária szakkörvezető köszöntötte a megjelenteket. Bátori József, az Ungvári Járási Tanács képviselője, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka kiemelte hagyományaink átörökítésének fontosságát, és a szakkörök közösségteremtő szerepét, köszönetet mondva a kezdeményezőknek és minden résztvevőnek.

Biró Sándor települési elöljáró elmondta: „Köszönet és hála, hogy ennyit dolgoztatok a saját örömötökre és mindannyiunk örömére. Ugyanakkor Szalóka hírét elvittétek ezáltal a határokon túlra is” – fogalmazott az elöljáró, aki kiemelte Halász-Kovács Mária szervező és koordináló szerepét, valamint Ráti Éva szaktudását és lelkesedését.

A Szalókai Kultúrház műkedvelő csoportjai közül a gyerekekből álló Szikra Táncegyüttes népdalokat énekelt, a lányok pedig előadtak egy karikázó táncot. A tizenöt éves múltra visszatekintő Rozmaring Asszonykórus pedig helyi gyűjtésű népdalokból adott elő egy csokrot.

Halász-Kovács Mária emléklappal és ajándékkal lepte meg a szakkörök lelkes résztvevőit, a mézeskalács-készítőket: Soós Anzselikát, Halász Melindát, Ráti Évát és Otyán Ilonát, valamint a gyöngyfűzőket: Biró Diánát, Kojsza Erikát, Somogyi Erzsébetet, Soós Erzsébetet és Soós Irént. Majd az érdeklődő falubeliek és vendégek megtekinthették a két szakkör által készített alkotásokat. A kiállító asztalok mellett az alkotók szívesen el is magyarázták a laikus nézelődők számára, hogy miként készül egy csoda szép gyöngyékszer vagy egy mézeskalács-figura.

Az asszonyok étellel és itallal is megkínálták a kiállítást megtekintő vendégeket.

Ráti Éva elmondta, hogy régóta foglalkozik már tortasütéssel, de szeretett volna valami újat is megismerni. Örömmel ajánlotta fel a konyháját a foglalkozások helyszínéül, és eltöltöttek egy csodálatos félévet öten. Kezdetben voltak nehézségek, mint a gyerekeknek az iskola elején, de aztán összekovácsolódtak és minden résztvevő kihozta magából a maximumot, amit bizonyít a díjnyertes mézeskalács-kompozíciójuk is.

Halász-Kovács Mária végül elmondta, hogy jövőre szakkörök keretében a szalókai asszonyok a makramékészítéssel, a gyertyaöntéssel, a mézeskalácsosok pedig még az idén a gyöngyfűzéssel szeretnének megismerkedni. Bíznak benne, hogy az anyaországi program keretében lesz rá majd lehetőségük.

                Badó Zsolt