Kompromisszum született az ukrajnai mezőgazdasági exporttal kapcsolatban

2023. május 4., 12:04 , 1157. szám

Az Európai Bizottság elvi megállapodásra jutott Bulgáriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával az ukrán agrár- és élelmiszeripari termékekről, amelyek behozatalát ezek az országok az elmúlt napokban korlátozták. Ezt Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke jelentette be – írja a Jevropejszka Pravda.

„Örömmel jelenthetem be, hogy politikai döntésre jutottunk az ukrán mezőgazdasági termékek európai uniós importjával kapcsolatban. Megállapodtunk Ukrajnával és öt EU-tagállam szomszédjával a helyzet rendezéséről” – közölte Dombrovskis.

Elmondása szerint az Európai Bizottság „kivételes védőintézkedéseket”, azaz behozatali tilalmat javasolt 4 termékre: búza, kukorica, repce, napraforgómag. A listára nem került fel a napraforgóolaj. Ezzel egyidejűleg védintézkedési vizsgálat indul néhány más termék, köztük a napraforgóolaj vonatkozásában.

Az EU emellett 100 millió eurós támogatási csomagot különít el az öt tagállam érintett gazdálkodói számára.

Ennek fejében az öt uniós ország eltörli az ukrán termékek behozatalát tiltó egyoldalú intézkedéseket.

„Figyelembe vettük a szomszédos uniós országok és Ukrajna gazdálkodóinak aggályait” – jelezte az uniós biztos.

Dombrovskis nem említette a behozatali tilalom időtartamát.

Az Ukrajna európai uniós vámmentességét kimondó jelenlegi intézkedések június 5-én járnak le. Az EU-tagállamok nagykövetei április 28-án megszavazták a vámmentesség meghosszabbítását egy újabb évvel. Ezt még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia.              

(ntk/eurointegration.com.ua)