A PACE népirtásnak ismerte el az ukrán gyerekek deportálását Oroszországba

2023. május 4., 12:44 , 1157. szám

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) népirtásnak ismerte el az ukrán gyermekek deportálását és az Oroszországi Föderáció területére történő erőszakos átszállítását. A vonatkozó határozatot a szervezet múlt csütörtöki plenáris ülésén fogadták el – írja a Jevropejszka Pravda.

A strasbourgi határozat teljes címe: Ukrán gyermekek és más civilek deportálása és erőszakos átszállítása az Oroszországi Föderációba vagy Ukrajna ideiglenesen megszállt területére: biztonságos visszatérésük feltételeinek megteremtése, e bűncselekmények megszüntetése és a bűnösök megbüntetése.

„A Közgyűlés hangsúlyozza, hogy a gyermekek erőszakos áthelyezése egyik csoportból a másikba azzal a szándékkal, hogy egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportot részben vagy egészben elpusztítsanak, az 1948. évi Genocídium-egyezmény (A Népirtás Bűntettének Megelőzéséről és Megbüntetéséről Szóló Egyezmény – a szerk.) 2. cikkelyének e) pontja értelmében népirtásnak minősül, ami egybevág az ukrán gyermekek Oroszországi Föderációba vagy ideiglenesen orosz megszállás alatt álló területre való kitoloncolásának és erőszakos átszállításának dokumentált bizonyítékaival” – áll egyebek mellett a határozatban.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az ukránok törvénytelen deportálásának gyakorlata Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területeiről az Oroszországi Föderációba már az Oroszországi Föderáció teljes körű agressziójának megindulása előtt elkezdődött a gyermekotthonokban és a fogyatékossággal élő gyermekek szakosított intézményeiben neveltek kitelepítésével.

A PACE felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy fontolja meg a büntetőeljárás megindításának lehetőségét e bűncselekmény miatt.

„Továbbá a Közgyűlés támogatja a népirtás bűntettére vonatkozó bizonyítékok gondos rögzítésének, összegyűjtésének és értékelésének szükségességét, amint azt a Római Statútum és a Genocídium-egyezmény is előírja. A Közgyűlés támogatja az Oroszországi Föderációnak az ukrán gyermekek erőszakos áttelepítésére és deportálására vonatkozó állami politikájának kivizsgálását és az ezért való felelősségre vonást, valamint Ukrajna lehetséges lépéseit a Nemzetközi Büntetőbíróság és az ENSZ Nemzetközi Bírósága előtt” – olvasható a dokumentumban.

Az Obozrevatel idézi Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselőt, aki a Közgyűlés által elfogadott határozat fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy az először tesz említést az Oroszországi Föderáció által az ukrán nép ellen elkövetett népirtásról.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése „üdvözli a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését Putyin orosz elnök és az Oroszországi Föderáció gyermekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova letartóztatási parancsával kapcsolatban”.

Honcsarenko elmondta, módosító indítványt nyújtott be a határozati javaslathoz, amelyben indítványozta, hogy nyilvánítsák Alekszandr Lukasenka „önjelölt fehérorosz elnököt” bűnsegédnek az ukrán gyermekek Oroszország általi elrablásában és ez a módosítás bekerült a jóváhagyott dokumentum végleges szövegébe. Szerinte ezzel „Lukasenkát érintettnek ismerték el az ukránok elleni népirtásban”.

(szcs/eurointegration.com.ua/obozrevatel.com)