Zelenszkij beszélt Hszivel: Ukrajna és Kína kész az együttműködésre

2023. május 4., 09:53 , 1157. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 26-án telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével. Az Elnöki Hivatal weboldalán közzétett beszámoló szerint az egyórás eszmecsere során a felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseinek teljes komplexumát. Különös figyelmet szenteltek az együttműködés lehetséges módozatainak az igazságos és fenntartható ukrajnai béke megteremtése érdekében.

Az ukrán–kínai partnerségről

Az ukrán elnök megerősítette, hogy országának álláspontja változatlan az „egy Kína” politika betartásával kapcsolatban, és megköszönte a KNK elnökének, hogy Peking támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

Volodimir Zelenszkij köszönetét fejezte ki a kínai félnek a humanitárius segítségnyújtásért, és jelezte, hogy Ukrajna megfelelően gondoskodik a kínai állampolgárok biztonságáról országunk területén.

A felek részletesen megvitatták az ukrán–kínai partnerség megerősítésének módozatait.

„A teljes körű orosz invázió előtt Kína volt Ukrajna első számú kereskedelmi partnere. Hiszem, hogy a mai beszélgetésünk erőteljes lendületet ad ennek a dinamikának a visszaszerzéséhez, megőrzéséhez és fejlesztéséhez minden szinten” – hangsúlyozta Ukrajna elnöke. Ezt hivatott elősegíteni a kétoldalú kormányközi bizottság munkájának újraindítása és Ukrajna pekingi nagykövetének kinevezése.

Az ukrán elnök emlékeztetett, hogy április 26-án Ukrajna a csornobili atomerőműben történt baleset – az emberiség történetének legnagyobb ember okozta katasztrófája – áldozataira emlékezik. Hangsúlyozta, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZAESZ) jelenleg is tartó orosz megszállása és az, hogy Oroszország az erőművet fedezékül használja a városainkra és falvainkra mért katonai csapásokhoz, azt mutatja, hogy Moszkva nem tartja tiszteletben a világ minden emberének jogos igényét, hogy bármilyen nukleáris vagy sugárzási fenyegetés nélkül, garantáltan biztonságban élhessen.

Ezzel kapcsolatban az államfő felszólította Kínát, hogy vállaljon cselekvő szerepet a ZAESZ körüli biztonság kérdésének megoldásában.

„Ez felelne meg a Budapesti Memorandum szellemének” – hangsúlyozta.

Volodimir Zelenszkij tájékoztatta a kínai vezetőt a fronton kialakult helyzetről.

„A fronton nehéz a helyzet, de kitartunk. És folytatni fogjuk a földünk felszabadítását. Ezt a háborút nem mi kezdtük, de helyre kell állítanunk államunk szuverenitását és területi integritását. Az 1991-es nemzetközileg elismert határain belül. Beleértve a Krímet is. Ez teljes mértékben összhangban van az ENSZ Alapokmányának céljaival és elveivel” – mutatott rá.

Az államfő kitért az orosz invázió pusztító következményeire, különös tekintettel arra, hogy Oroszország mintegy húszezer ukrán gyermeket rabolt el.

Volodimir Zelenszkij ismertette az ukrán békeképletet és tájékoztatott a Globális Béke Csúcstalálkozó megszervezésével kapcsolatos, jelenleg is zajló diplomáciai munkáról.

Volodimir Zelenszkij reményét fejezte ki Kína aktív részvételét illetően a béke helyreállítására irányuló erőfeszítésekben.

„Senki sem akarja a békét jobban, mint az ukrán nép. Mi a saját földünkön vagyunk és a jövőnkért küzdünk, élve az önvédelem elidegeníthetetlen jogával. A békének igazságosnak és stabilnak kell lennie, a nemzetközi jog elvein és az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásán alapulónak. Nem lehetséges semmiféle béke területi kompromisszumok árán. Ukrajna területi integritását 1991-es határain belül kell visszaállítani” – szögezte le az ukrán elnök.

A felek kiemelték a béke megteremtésére irányuló erőfeszítések fontosságát.

Az ukrán államfő hangsúlyozta: fontos, hogy minden állam tartózkodjék Oroszország támogatásától a háborúban. Ennek ki kell terjednie a haditechnikai együttműködésre, beleértve a fegyverszállítást is.

„Minden támogatást – akár a részlegeset is – Oroszország agressziójának folytatására, a béke további elutasítására fordít. Minél kevesebb támogatást kap Oroszország, annál hamarabb ér véget a háború, és annál hamarabb tér vissza a nyugalom a nemzetközi kapcsolatokban” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Ukrajna elnöke megerősítette, államunk kész megmaradni a globális élelmezésbiztonság garantálójának. Volodimir Zelenszkij ugyanakkor emlékeztetett, hogy jelenleg az ukrán kikötők az orosz agresszió túszai, és az agresszor állam blokádja alatt állnak Ukrajna exportútvonalaival együtt.

Ezzel összefüggésben a felek egybehangzóan jelezték, hogy támogatják a fekete-tengeri gabonakezdeményezés megfelelő végrehajtásának és folytatásának szükségességét. Volodimir Zelenszkij egyben tájékoztatott a „Gabona Ukrajnából” globális humanitárius program végrehajtásáról.

Ukrajna és Kína vezetői megállapodtak a rendszeres párbeszéd fenntartásáról.

Kínai szemszögből

Az Ukrajinszka Pravda a kínai Xinhuára hivatkozva írta a beszélgetésről, miszerint Hszi Csin-ping kijelentette, nagyra értékeli, hogy Zelenszkij elnök többször is hangsúlyt fektetett a kínai–ukrán kapcsolatok fejlesztésére és a Kínával való együttműködésre, valamint köszönetet mondott Ukrajnának, amiért tavaly jelentős segítséget nyújtott a kínai állampolgárok evakuálásához.

A Zelenszkijjel folytatott beszélgetés során Hszi megjegyezte, hogy Ukrajna és a Kínai Népköztársaság közötti kétoldalú kapcsolatok 31 éve fejlődnek, és elérték a stratégiai partnerség szintjét. Hszi szerint a szuverenitás és a területi integritás kölcsönös tisztelete a kétoldalú kapcsolatok politikai alapja.

Kína törekvése, hogy fejlessze kapcsolatait Ukrajnával, következetes és egyértelmű – mondta Hszi, hozzátéve, hogy bárhogyan változik is a nemzetközi helyzet, Kína kész dolgozni Ukrajnával a két ország kölcsönösen előnyös együttműködésének elősegítése érdekében.

Gesztusok

A két államfő beszélgetésével szinte egy időben vált ismertté, hogy Volodimir Zelenszkij Pavlo Rjabikint nevezte ki Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott kínai nagykövetévé. A diplomáciai tapasztalattal is rendelkező Rjabikin végzettségét tekintve jogász, parlamenti képviselő és kormányzati tisztviselő egyaránt volt már. Legutóbb (2021–2023) a stratégiai iparágakért felelős miniszterként dolgozott Denisz Smihal kormányában, márciusban mentették fel tisztségéből.

Ugyanakkor Kínában bejelentették, hogy különleges képviselőként Ukrajnába és más országokba küldik Li Hui volt oroszországi kínai nagykövetet, hogy mélyreható kommunikációt folytasson valamennyi féllel az „ukrajnai válság” (így emlegetik Kínában a háborút – a szerk.) politikai rendezéséről.

(ntk/president.gov.ua/pravda.com.ua)