Az ukránok 88%-ának magas a stressz-szintje a háború miatt

2023. május 7., 11:52

A teljes körű orosz–ukrán háború miatt az ukránok 88%-a magas vagy nagyon magas stresszel küzd – derül ki a Gradus Research kutatócég Társadalmi-politikai attitűdök az Oroszországi Föderáció csapatainak Ukrajna területe elleni teljes körű inváziója során című kutatása nyolcadik hullámának eredményeiből, amelyeket az Ukrinform ismertet.

A tanulmány bemutatja a válaszadók hangulatában az utóbbi időben uralkodó érzelmek és állapotok spektrumát.

Az eredmények szerint a teljes körű háború időtartamára és a bizonytalan helyzetre tekintettel a válaszadók 88%-a számolt be nagyon magas vagy magas szintű szubjektív stresszről.

A felmérés negyedik hullámában, amelyet egy évvel ezelőtt, 2022 áprilisában végeztek, ez az arány 83% volt.

Megjegyzik, hogy a személyes érzelmek és belső állapot pontosítására irányuló kérésre válaszul az interjúalanyok leggyakrabban közlik, hogy fáradtnak érzik magukat. A megkérdezettek fele tesz említést erről, de 43%-uk a remény érzését fejezi ki.

A gyakori állapotok közé tartozik még a feszültség (42%), az ingerültség (31%), az óvatosság (28%) és a düh (27%).

A felmérés nyolcadik hullámára 2023. április 24‒25-én került sor, melynek során 1 000 válaszadó töltött ki kérdőívet egy speciális mobilalkalmazásban. A vizsgálat célcsoportja: 18 és 60 év közötti férfiak és nők, akik 50 000 vagy annál nagyobb lélekszámú ukrán városokban élnek.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)