5,5 millió ember betegedett meg a Covid–19 világjárvány kezdete óta Ukrajnában

2023. május 10., 15:07 , 1158. szám

A járvány kitörése óta Ukrajnában több mint 5,5 millió megbetegedést észleltek, ezen belül mintegy 416 ezret gyermekeknél. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 112 268 ember halt meg a betegség következtében (köztük 89 gyermek, 1256 orvos) – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása nyomán.

„A Covid–19 már nem egy nemzetközi jelentőségű vészhelyzet az egészségügy területén. [...] Ez nem jelenti azt, hogy a Covid–19 már ne lenne veszélyes, csupán azt bizonyítja, hogy a világ lakosságának átoltása meghozta eredményét, és ennek köszönhetően sikerült csökkenteni a kórházi kezelések számát, a betegség miatti halálozást” – közölték a tárcánál.

Május 5-én a WHO bejelentette, hogy a Covid–19 már nem tekinthető globális egészségügyi vészhelyzetnek. Ezzel együtt bejelentették a Covid–19-re való felkészülés és reagálás stratégiai tervének közzétételét a 2023–2025-ös időszakra vonatkozóan, amelynek célja, hogy útmutatást adjon az országoknak a Covid–19 hosszú távú kezelésére való átállásban.

A részt vevő államokat arra ösztönzik, hogy továbbra is kövessék a kiadott ideiglenes iránymutatásokat.

A portál emlékeztet, hogy a világjárvány teljes ideje alatt 764 millió esetet és legalább 7 millió halálesetet regisztráltak világszerte.

 (hk/life.pravda.com.ua)