Zelenszkij: Ukrajna a NATO 33. tagállamává válhat

2023. május 10., 11:31 , 1158. szám

Finnország és Hollandia voltak az állomásai Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt heti európai útjának. Helsinkiben és Hágában egyaránt az Oroszország inváziója elleni védekezés és a háborús bűnösök felelősségre vonása voltak a meghatározó témák.

Helsinki: közös értékeken alapuló egyetértés

Volodimir Zelenszkij államfő hivatalos finnországi látogatása során május 3-án részt vett a Helsinkiben megrendezett Ukrajna–Észak-Európa csúcstalálkozón. Észak-Európát az eseményen a házigazda Sauli Niinistö, a Finn Köztársaság elnöke mellett Katrin Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök, Mette Frederiksen dán kormányfő, Jonas Gahr Støre norvég és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök képviselte.

Volodimir Zelenszkij a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a csúcs fő témája a biztonság volt.

„A biztonság most a konkrét napi védelmet jelenti az orosz terroristákkal szemben. A holnap biztonsága abban rejlik, hogy együttműködünk országaink és egész Európa megerősítésében. A biztonság a következő nemzedékek számára – gyermekeinknek és unokáinknak –, hogy úgy alakíthassák életüket, hogy tudják, békéjük garantált. Általunk garantált. Együtt kell ezt megtennünk” – mondta Ukrajna elnöke, akit az Elnöki Hivatal weboldala idéz.

Az államfő gratulált Finnország népének a NATO-csatlakozáshoz, és azt kívánta Svédországnak, hogy mielőbb fejezze be csatlakozását a szövetséghez.

„Suomi az élet földje, és soha többé a háborúé. A bizonytalanság megszüntetése a biztonságot illetően történelmi eredmény. Önökkel együtt a NATO 32 tagból áll majd. Ukrajna a NATO 33. tagjává válhat és kell is, hogy váljék! Őszintén kívánom ezt a hazámnak” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Hangsúlyozta: megérti, hogy az orosz agresszió tetőpontján lehetetlen Ukrajna csatlakozása a Szövetséghez, de szerinte nincs akadálya annak, hogy országa NATO-csatlakozásának algoritmusáról politikai döntés szülessen.

„Ukrajna már biztosította a mindannyiunkat fenyegető legfőbb veszély – az orosz revansizmus – történelmi gyengülését. Ukrajna de facto már tagja a NATO-nak – ténylegesen együttműködünk a közös védelem érdekében. A döntés időszerű” – jelentette ki az államfő.

„Ma a döntések előkészítéséről, nevezetesen a vilniusi NATO-csúcsról tárgyaltunk, és arról, hogy mit tehetünk és kell tennünk közösen a NATO keleti szárnya és az egész Szövetség megerősítése érdekében” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij egyúttal jelezte, azért jött Helsinkibe, hogy személyesen köszönje meg Ukrajna partnereinek támogatásukat, s hogy készek továbbra is támogatni Ukrajna védelmét földjei orosz megszállás alóli teljes felszabadításáig.

„Meg kell tanítanunk Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben az államok nemzetközileg elismert határait. Most megtenni ezt annyi, mint örökre megtenni. És megtesszük” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Megköszönte továbbá az ukrán békeképlet támogatását, többek között az igazságszolgáltatásról szóló pontét.

„Minden orosz háborús bűnöst és magát az agresszor államot is felelősségre kell vonni ezért a háborúért” – adott hangot meggyőződésének az elnök.

A találkozón Észak-Európa és Ukrajna vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el.

„A csúcstalálkozó közös nyilatkozatában sok olyan pont van, amelyben egyetértünk. És ez nem csak valami politikai dolog. Ez olyan egyetértés, amely értékeink közös voltán alapul. Mi Európában – Kijevtől Reyk­javikig, Helsinkitől Lisszabonig – egyformán értékeljük az emberi életet és a szabadságot. Életterünk, szabadságterünk – Európánk – minden szárnyát meg kell védeni. És meg is lesz! Mindannyiunk, a 33 ország által közösen” – hangsúlyozta az államfő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök finnországi látogatása során kétoldalú megbeszéléseket is folytatott vendéglátóival, valamint a svéd, a dán és az izlandi miniszterelnökkel.

„Mindenki egy másik Vlagyimirt akar Hágában látni”

Május 4-én Volodimir Zelenszkij programja Hágában folytatódott, ahol találkozott Vera Bergkamppal, a képviselőház elnökével és Jan-Anthony Bruinnal, a szenátus vezetőjével, majd felszólalt a parlamentben és felkereste Vilmos Sándor holland királyt.

Az ukrán elnök ellátogatott a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra, amely kivizsgálja az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket. Itt, a közéleti személyiségek és szakértők előtt mondott beszédében a Kreml ura ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsra utalva megjegyezte: „mindenki egy másik Vlagyimirt akar Hágában látni”. Szerinte Putyin „megérdemli, hogy a nemzetközi jog fővárosában hangozzék el az ítélet bűnös cselekedeteiért”.

Volodimir Zelenszkij hollandiai látogatása keretében megbeszélést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel és Alexander De Crooval, a Belga Királyság miniszterelnökével. A találkozót követően az ukrán államfő a médiának nyilatkozva jelezte: Ukrajna továbbra is dolgozik az agresszió bűneivel foglalkozó különleges törvényszék létrehozásán, már 35 ország csatlakozott a kezdeményező csoporthoz.

„Bármiféle hibrid formátum nélkül fogunk dolgozni, egy konkrét törvényszéken fogunk dolgozni, hogy megtörténjen a felelősségre vonás a bűneikért, gyilkosságaikért, kínzásaikért. Tisztában vagyunk vele, ki adta ki a parancsokat. Hogy ezek az emberek ne legyenek érinthetetlenek, az nagyon fontos számunkra, ez az egyik alapvető kérdés” – mondta Volodimir Zelenszkij.

(ntk/president.gov.ua)