Szakértők: Idén megtorpanhat az élelmiszerárak emelkedése

2023. május 11., 10:34 , 1158. szám

Ukrajnában a legtöbb élelmiszer drágult az elmúlt háborús évben. Miért emelkedtek az árak, és meddig nőhetnek még?

Vágtató árak

Az élelmiszerárak Ukrajnában 31,5%-kal emelkedtek a háború egy éve alatt. Már 2022 márciusában, közvetlenül az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni teljes körű inváziójának megindulása után 6,4%-kal nőttek az árak februárhoz képest, és júniusig a 2021. évi növekedést meghaladó ütemben emelkedtek tovább. Márciust leszámítva 2022 októberében volt tapasztalható a legnagyobb növekedés – 4,2%. Ezt követően havi 0,5–0,7%-ra mérséklődött a drágulás üteme, majd idén januárban ismét gyorsulni kezdett az áremelkedés: január–februárban 1,4-1,5%, márciusban 2,3% – ismertette az Állami Statisztikai Szolgálatnak a fogyasztói árak alakulására vonatkozó adatait Jurij Lupenko akadémikus, az Agrárgazdasági Intézet Nemzeti Tudományos Központ igazgatója, akit az intézet weboldala idéz.

Ugyanakkor, elmondása szerint, 2023 márciusában éves viszonylatban tovább lassult az élelmiszerek fogyasztói árának növekedési üteme. Összességében 2022 azonos időszakához képest márciusban 26,5%-kal, míg februárban 31,5%-kal, januárban pedig 32,8%-kal nőttek az árak.

Az áremelkedés okai

A korrespondent.net idézi Olekszandr Boltyant, az Esperio elemzőjét, aki szerint politikai és vis maior tényezők egyaránt közrejátszottak az élelmiszerkosár drágulásában. A háború kitörésének hatására megugrott az energiaforrások ára, a drága benzin pedig megjelent minden olyan termék árában, amely logisztikát igényel. Az ország lerombolt infrastruktúrája, a területi veszteségek és a harcok Dél-Ukrajnában szintén negatív hatással voltak az árakra.

Olekszandr Ohrimenko, az Ukrán Elemző Központ elnöke is a háborút tartja az áremelkedés fő okának. A szakértő szerint ugyanakkor a drágulás nem jelentős.

„Jelenleg háború van Ukrajnában. Emiatt nőtt a termékek ára. De az áremelkedés nem nagy. Rendszerint háború idején a termékek az 5–10-szeresükre drágulnak, nálunk pedig csak 30%-kal” – mondja Ohrimenko.

Szerinte a termékek ára a kínálattól és a kereslettől függ. Mint rámutat, jelen helyzet szerint a háború és az emberek panaszai ellenére, hogy az állásuk elvesztése miatt nincs pénzük, nőtt a kereslet.

„Az üzletemberek soha nem emelnek árat, ha az emberek nem vásárolják a termékeiket. Ha a lakosság meg tudja fizetni a termékeket, akkor az árak normálisak. A lakosság jövedelme is nőtt, bár nem annyira, mint az árak” – mondja Ohrimenko.

Miért éppen a zöldség?

Különösen a zöldségek drágulása volt szembeötlő az elmúlt év folyamán. A sárgarépa, hagyma, paradicsom ára minden csúcsot megdöntött, s néha többe kerültek, mint például a szomszédos Lengyelországban.

Boltyan szerint a zöldségek drágultak leginkább, mert ezek jelentik a lakosság táplálkozásának alapját, amit a vállalkozók kihasználtak. Fokozatosan növelték a zöldségek árát, belekalkulálva a más termékcsoportokban kieső lehetséges profitot.

Mikola Szoljszkij agrárpolitikai miniszter elmondta, hogy a zöldségek ára a jelentős termékhiány, a drága logisztika és a törökországi földrengés miatt ugrott meg. A tárcavezető egyebek mellett rámutatott, hogy rendszerint Mi­kolajiv és Herszon megyékből származik a korai zöldségek jelentős hányada. De a háború miatt ezek a régiók nem tudnak elégséges mennyiséget szállítani, e területek egy része még mindig megszállás alatt van.

Általánosságban elmondható – egyéb tényezőket figyelmen kívül hagyva –, hogy amely termékek esetében a lakosság vissza tudta fogni a fogyasztását, azok drágulása is csekélyebb mértékű volt – mutatnak rá a szakértők. Például a hús „mindössze” 20%-kal, a cukor 23,5%-kal, vagyis az átlagosnál kisebb mértékben drágult.

Mi lesz az árakkal ezután?

Figyelembe véve az elmúlt évek, így a 2022-es háborús esztendő trendjeit, valamint a 2023-as termelési és fogyasztási volumenre vonatkozó előrejelzéseket, a drágulás lassulására, sőt egyes élelmiszerek átlagos fogyasztói árának csökkenésére számíthatunk, ahogy az új termés megjelenik az üzletek polcain – véli Jurij Lupenko.

Mikola Szoljszkij miniszter úgy véli, hogy az új termés megjelenésével fokozatosan esni fog a zöldségek ára Ukrajnában és Európában egyaránt.

Olekszandr Boltyan szerint a továbbiakban az élelmiszerárak növekedése csak abban az esetben várható, ha drágul az üzemanyag. Jó hír, hogy az olaj világpiaci ára jelenleg nem indokolja a benzin árának emelkedését. A jegybank pillanatnyilag biztosítja a nemzeti valuta stabilitását, ebből az irányból sem nehezedik tehát nyomás az árakra.

Olekszandr Ohrimenko ennél is optimistább. Úgy véli, hogy idén a bérek Ukrajnában jelentősebb mértékben fognak nőni, mint az árak, miután a vállalkozók alkalmazkodtak a háborús viszonyokhoz.

(zzz/iae.org.ua/korrespondent.net)