Európai nagyhatalmak vezetőivel tárgyalt Zelenszkij elnök Ukrajna támogatásáról

2023. május 17., 12:07 , 1159. szám

Volodimir Zelenszkij a hétvégén hivatalos látogatást tett Olaszországban, Németországban és Franciaországban, hétfőn pedig Nagy-Britannián volt a sor. Rómában az ukrán elnök találkozott Ferenc pápával.

Róma: Olaszország addig támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges

Volodimir Zelenszkij az olasz fővárosban megbeszélést folytatott Sergio Mattarella olasz elnökkel, valamint találkozott Giorgia Meloni kormányfővel. Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az ukrán államfő kifejezte háláját vendéglátóinak és az egész olasz népnek átfogó támogatásukért, az ukránok életét megmentő döntéseikért, valamint az orosz agressziót megszenvedő gyermekes ukrán családok olaszországi befogadásáért.

Sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalásainak fő témája a biztonság kérdése volt. Ugyancsak szó esett a békeformula végrehajtásáról, amelynek célja az orosz agresszió megállítása és jövőbeni megismétlődésének megakadályozása.

Az európai integráció kapcsán az elnök jelezte, hogy Ukrajna a háború ellenére mindenképpen végrehajtja az Európai Bizottságtól tavaly kapott ajánlásokat. Országa NATO-csatlakozásáról szólva az államfő kiemelte a politikai döntések és a tényleges együttműködés összehangolásának fontosságát.

„A védelemben és az együttműködésben már most is tartalmasabbak vagyunk, mint az Ukrajna és a NATO számára jelenleg fennálló politikai keretek. Ukrajna máris úgy védi a közös szabadságot, ahogyan a Szövetség bármely tagja tenné. Ezért az lesz a helyes, ha a politikai döntések követik a valóságot” – hangsúlyozta.

Volodimir Zelenszkij elmondta, a vilniusi NATO-csúcstól azt várja, hogy meghatározzák Ukrajna Szövetséghez való csatlakozásának algoritmusát, valamint egyértelművé tegyék az ország biztonsági garanciáit a NATO-csatlakozást megelőző időszakra.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, országa addig támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges. Megjegyezte, hogy Olaszország teljes mértékben támogat minden Oroszország elleni szankciót az igazságos béke elérése érdekében, és együttműködik partnereivel, hogy fegyverekkel segítse Ukrajnát.

Találkozó a pápával

Volodimir Zelenszkij a Vatikánban találkozott Ferenc pápával. Felkérte az egyházfőt, hogy járuljon hozzá a békeformula megvalósításához, többek között az élelmezésbiztonság, a foglyok és deportáltak szabadon bocsátása terén. Az államfő felszólította a Vatikánt, hogy csatlakozzon Ukrajna erőfeszítéseihez, amelyek célja az illegálisan és erőszakkal Oroszországba hurcolt, de facto elrabolt ukrán gyerekek hazahozatala.

Volodimir Zelenszkij felszólította Őszentségét, hogy egyértelműen ítélje el Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját, és hangsúlyozta, hogy az áldozat és az agresszor között nem lehet egyenlőség.

Az elnök meghívta Ferenc pápát, látogasson el Ukrajnába.

A Jevropejszka Pravda tudósítása szerint Volodimir Zelenszkij Ferenc pápával folytatott beszélgetése után újságíróknak elmondta, hogy a Vatikántól az ukrán békeformula támogatásáról kapott jelzést.

Berlin: A háború felelőseinek bíróság elé kell állniuk

Volodimir Zelenszkij Rómából Berlinbe utazott. Miután az elnököt szállító repülőgép belépett a német légtérbe, két Eurofighter vadászgép kísérte – jelentette a Spiegel.

Az ukrán államfő vasárnap kora délelőtt találkozott német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel. A megbeszélés után Olaf Scholz kancellár katonai tiszteletadással fogadta őt.

A találkozót követő sajtótájékoztatón az elnök őszinte köszönetét fejezte ki Olaf Scholz­nak és az egész német népnek minden ukrán életért, amelyet Németország támogatásának köszönhetően megmentettek.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta: ahhoz, hogy a háború igazságos és tisztességes békével végződjön, Ukrajna és egész Európa szabad, s minden európai nemzet területi integritása és biztonsága garantált legyen, most kell cselekedni.

„Már ebben az évben visszafordíthatatlanná tehetjük az agresszor vereségét. Köszönöm a számunkra a teljes körű orosz invázió kezdete óta megítélt legnagyobb, több mint 2,7 milliárd eurós biztonsági csomagot. Ez erőteljes támogatás. Ez további légvédelmi rendszereket és rakétákat jelent számukra, új ágyúkat, lövedékeket... Köszönet érte!” – mondta az ukrán államfő.

Volodimir Zelenszkij és Olaf Scholz egyeztetett Ukrajna európai uniós csatlakozásának és NATO-taggá válásának kérdéséről is.

„Ukrajna mindig is Európa volt, van és lesz. Demokratikus államként tehát, amely katonáink vérével védi közös értékeinket, megérdemeljük, hogy részesei legyünk az európai és euroatlanti egyesüléseknek. Úgy gondolom, hogy bebizonyítottuk ezt” – fogalmazott az ukrán elnök.

A német kancellár az ukrán nép további támogatásáról biztosított. Egyben hangsúlyozta, hogy Németország azon államok közé tartozik, amelyek támogatják Oroszország bíróság elé állítását az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt.

Párizs: Ukrajna konkrét politikai döntéseket vár a vilniusi NATO-csúcstól

Volodimir Zelenszkij még vasárnap Párizsba utazott, ahol találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel. A találkozón kiemelt figyelmet szenteltek Franciaország Ukrajnának nyújtott katonai segítségének.

Ugyancsak szóba került Párizs támogatása Ukrajna európai és euroatlanti integrációjához. Volodimir Zelenszkij megköszönte a francia államfőnek Ukrajna következetes támogatását az EU-tagság felé vezető úton, és reményét fejezte ki, hogy megszületik a döntés az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről még 2023-ban.

Az elnök külön kiemelte, hogy országa konkrét politikai döntéseket vár a vilniusi NATO-csúcstól Ukrajna szövetségi tagsági kérelmére válaszul.

London: Alakulóban a vadászgép-koalíció

Volodimir Zelenszkij európai útja Londonban zárult, ahol megbeszélést folytatott Rishi Sunakkal, az Egyesült Királyság miniszterelnökével. A találkozó középpontjában Ukrajna védelmi támogatásának kérdései álltak.

Az ukrán államfő elmondta, hogy a tárgyalások során Ukrajna vadászgépekkel való ellátásáról is szó esett.

„Ez nagyon fontos téma számunkra, mert nem tudjuk ellen­őrizni az égboltot... Létre akarjuk hozni a vadászgép-koalíciót. [...] Rendkívül pozitív vagyok. És azt hiszem, a közeljövőben fontos döntésekről fognak hallani. De előbb még dolgoznunk kell egy kicsit” – mondta Ukrajna elnöke.

Rishi Sunak egyebek mellett jelezte, Nagy-Britannia örül annak, hogy elsőként ad át nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, emellett megerősíti az ország légvédelmét és nagy hatótávolságú csapásmérő drónokat is biztosít.

Megerősített, hogy London kész aktív szerepet vállalni a repülőgép-koalíció létrehozásában. A miniszterelnök megjegyezte, hogy ez a kérdés nemcsak a repülőgépek biztosítását érinti, hanem a pilóták képzését, a szükséges tárgyi és technikai támogatást is.

(ntk/president.gov.ua/eurointegration.com.ua/spiegel.de)