Nyílt nap a Rákóczi-főiskolán

Minden korosztályból volt érdeklődő

2023. május 20., 16:28 , 1160. szám

Pályaorientációs nyílt napot tartott május 19-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, ahová ezúttal több mint nyolcszáz fiatal látogatott el óvodáskorúaktól egészen az érettségizőkig. Sokukat nevelőik, tanítóik, tanáraik és szüleik is elkísérték. A mostani nyílt nap más volt, mint a korábbiak, ezúttal a felvételivel kapcsolatos információk mellett a tanszékeken is nyitott ajtókkal és interaktív programokkal várták a fiatalokat, ahol találkozhattak az oktatókkal, akiktől bárki kérdezhetett.

A nyílt nap kezdetén a főiskola átriumában Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke köszöntötte a fiatalokat, majd Csernicskó István rektor arra buzdította őket, hogy nézzenek körül, tapasztaljanak meg sok érdekességet, és a felvételi időszakban térjenek vissza, hisz mindenkit vár a főiskola.

Tóth Attila, a Felvételi Bizottság felelős titkára felsorolta a kínált programokat, majd bemutatta a tanszékek képviselőit, akik táblája körül mindenki érdeklődési körének megfelelően tömörülhetett, majd elvonultak a tanszékekre, ahol a különböző, életkoruknak megfelelő, érdekes, interaktív programokkal várták őket.

Azoknak, akik 2023-ban szeretnének felvételt nyerni a főiskolára, Tóth Attila a felvételiért felelős titkár tartott részletes tájékoztatást. Elmondta, hogy az alapképzés (BA/BSc) esetében két részre oszthatjuk a felvételi eljárást. Vannak szakok – óvodapedagógia, tanítói, biológia és az ember egészsége, földrajz, matematika, informatika, kémia, illetve természettudományok – amelyek esetében ahhoz, hogy ezen szakok valamelyikére felvegyék a diákot, nem kell semmi más, csak annyi, hogy legyen érettségi bizonyítványa, érvényes személyi igazolványa (paszportja), valamint fénykép, telefonszám, e-mail-cím és egy megírt motivációs levél, amelyet fel tud tölteni a rendszerbe. Az elektronikus felhasználói fiókok regisztrációjának kezdete az alapképzés első évfolyamának nappali és levelező tagozatára 2023. július 1. Tóth Attila hangsúlyozta, hogy a fiúk esetében a felvételihez szükséges még a katonai nyilvántartásba vételről szóló irat is, ami törvényi előírás. A történelem, ukrán nyelv és irodalom, magyar nyelv és világirodalom, angol nyelv és világirodalom, német nyelv és világirodalom, turizmus és rekreáció, számvitel és adóügy, pénzügyek, bank, biztosítás és tőzsde, valamint nemzetközi kapcsolatok szakok esetében szükséges a nemzeti multidiszciplináris tesztnek a felmutatása. A multidiszciplináris teszt két komponensből áll: a kötelező ukrán nyelv és matematika, illetve a választható tantárgy, mely során Ukrajna történetéből, idegen nyelvből, biológiából, kémiából, fizikából tehetnek vizsgát a diákok. A szakok esetében teljesen mindegy, hogy milyen harmadik tárgyból tett vizsgát a felvételiző, a lényeg, hogy érje el a minimális 10%-os küszöböt – tájékoztatta a fiatalokat Tóth Attila.

A főiskola által szervezett programokat láthatóan nagyon élvezték a fiatalok. A Pedagógia, Pszichológia, Tanító, Óvodapedagógia, Oktatás- és Intézményvezetés Tanszék mesesarokkal, kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal, akadálypályával, ügyességi és mozgásos játékokkal várta az óvodásokat és kisiskolásokat.

A Filológia Tanszék Angol Tanszéki Csoportja azokat az 5–11. osztályos tanulókat várta, akik érdeklődnek az angol nyelv iránt, szerettek volna többet megtudni a világ angolul beszélő országairól, kultúrájukról, hagyományaikról. Az érdeklődők országismereti interaktív elő­adásokon, kvízeken, tradicionális angol teakóstoláson vehettek részt, valamint kipróbálhatták azt is, milyen dalszövegekkel, énekelve nyelvet tanulni.

A Filológia Tanszék Magyar Tanszéki Csoportja „mesébe illő” programokat kínált az 5–8. osztályos tanulóknak, és kreatív irodalmi vetélkedőket a 9–11. osztályosoknak.

A Filológia Tanszék Ukrán Tanszéki Csoportja azokat az 5–11. osztályos tanulókat várta, akik betekintést szerettek volna nyerni az ukrán szakos hallgatók mindennapjaiba, ezzel is segíteni és motiválni szerették volna őket a pályaválasztásban. A nap folyamán az érdeklődők különböző nyelvi játékokon vehettek részt.

A Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék online interaktív kvízjátékkal várta az érdeklődő tanulókat. A kvízjátékhoz csak vállalkozószellemre és egy mobiltelefonra volt szükség. A legjobban teljesítő tanulók jutalomban részesültek.

A Földtudományi és Turizmus Tanszék az 5–11. osztályos tanulóknak kínált érdekes programokat. Részt vehettek ásványbemutatón, országismeretkvízen, térkép-orientációs gyakorlaton, sőt intézményi idegenvezetésen is.

A Biológia és Kémia Tanszék az 5–8. osztályosokat várta látványos kémiai kísérletekkel, interaktív zoológiai és botanikai foglalkozásokkal. A látogatók megtekinthették a tanszék gyűjteményeit, laboratóriumait, láthatták azok sokféleségét, és bepillantást nyerhettek a kutatók mindennapjaiba.

A Matematika és Informatika Tanszék programjai a 8–11. osztályokban tanuló diákok számára kínáltak interaktív szórakozási lehetőséget. Volt 3D-s modellezés, kézzel fogható matematika (gömböc, Rubik-kocka, Hanoi tornyai), továbbá társas és egyszemélyes játékok (kooperatív, matematikai és logikai játékok).

A Számvitel és Auditálás Tanszék programjai a pénzügyi és gazdasági tudatosságra hívták fel a figyelmet. Ennek érdekében interaktív játékok, szituációs jelenetek, kreatív feladatok várták a résztvevőket.

Dr. Csoma Zoltán főiskolai docens, a Biológia és Kémia Tanszék tanszékvezető-helyettese tudósítónknak elmondta: „Nem számítottunk ennyi érdeklődőre. Minden korosztályból – a 7. osztálytól az érettségizőkig – nagyon sokan kíváncsiak tanszékünk programjaira. Itt, a laborban különböző kémiai kísérleteket mutatnak be fiatalabb kollégáim és a diákjaink, amelyekbe részben bekapcsolódhatnak a gyerekek is. A biológia­részen a növény- és állatvilág sokszínűségével ismerkednek az iskolások.”

A Történelem- és Társadalomtudományi Tanszéken dr. Csatáry György tanszékvezető, a történelemtudományok kandidátusa és dr. Molnár D. Erzsébet főiskolai docens elmondta, náluk is meglepően nagy az érdeklődés, különösen az idén induló nemzetközi kapcsolatok szak iránt. Az interaktív történelmi kvízjáték nagyon jó hangulatú volt, a diákok találkozhattak a tanszék tanáraival, akik válaszoltak minden feltett kérdésükre. A főiskolán remélik, hogy az érdeklődő fiatalok közül sokan választják majd intézményüket.

dózsa