A görögdinnye termesztéstechnológiája X.

A palánták ápolási munkái

2023. május 23., 12:27 , 1159. szám

A görögdinnye-palánta nevelése valamivel körülményesebb, mint az uborkáé, ám nem lehetetlen. A kritikus tényezők a hőmérséklet, a páratartalom és a megfelelő hozzáállás.

A magvetéstől a kelésig terjedő időszakban a legfontosabb feladatunk a hőmérséklet 20–25 °C-on tartása. A gyors és megfelelő kelés érdekében fontos odafigyelnünk a közeg folyamatosan nedvesen tartására, az egyenletes hőmérsékletre.

Az állomány kb. 60-70%-os kelésekor a növényeknek maximális fényre van szükségük, ilyenkor nappalra el kell távolítani a kiegészítő éjszakai takarást szolgáló eszközöket (fátyolfólia, dupla takarás stb.). Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, gyengén szellőztessünk, ügyelve arra, hogy a hideg szél ne csapja meg a növényeket. Éjszaka, illetve borult időben a hőmérsékletet 16-18 °C körül tartsuk, így a szik alatti rész nem fog megnyúlni. Napos időben 20–25 °C-ot tartsunk a palántanevelőben.

A levegő páratartalma szintén fontos tényező, a görögdinnye esetében 80–85% az ideális. Ha nem megfelelő a páratartalom – általában rendre alacsony szokott lenni –, fontos a párásítás, a gyakori öntözés stb. a leggyakoribb probléma elkerülése érdekében, ami a kalciumhiányos tünetek megjelenése.

Ha 100%-ban kikeltek a palántáink, ajánlatos védekezni palántadőlés ellen, s nagyon fontos, hogy a föld ilyenkor nedves legyen, mert száraz talaj esetén a hatásfok minimális. A jól bevált keverék összetevői a következők (10 literhez): Proplant 15 ml (vagy Previkur) + Ridomil 10 g + Fundazol 10 g. A töveket kell belocsolni vagy permetezni, de jó alaposan, hogy a gombaölős keverék végigfolyjon a palánták szárán.

A palánták nevelésekor igen fontos az egyenletes vízellátás, tehát kellő gyakorisággal öntözzünk, szükség esetén akár naponta is. Az öntözést csak állott vízzel szabad elvégezni.

A palánták edzését a kelés után 2-3 héttel kell elkezdeni. Ez abból áll, hogy egyre nagyobb felületen szellőztetünk, egyre hosszabb időre nyitjuk az ajtókat.

Régi és jól bevált hagyomány a palánták átrakása, lehetőleg egyszer. Ezt a műveletet a kiültetés előtti héten végzik el, s ezzel felszaggatják a poharakból kinőtt gyökereket. Ekkor a palánták fejlődése bizonyos mértékben lelassul, leáll. Ebben az időszakban fontos odafigyelnünk az öntözésre, illetve arra, hogy erős napsugárzáskor nem szabad átrakni a palántákat. Az átrakás akkor éri el az igazi célját, ha a gyökér regenerálódásakor (kb. 5-7 nap) ki tudjuk ültetni a növényeket, és a friss gyökér már a termőföldbe nő bele, s nem újra a szomszédos tápkockába vagy a palántanevelő talajába.

Amennyiben hideg, csapadékos időjárás miatt nem tudjuk a tervezett időben elvégezni az ültetést, úgy legfeljebb még egy alkalommal megismételhető az átrakás, de nagyon fontos újra kivárni a gyökerek regenerálódását, ami 5 napot vesz igénybe. Ezzel egyben meggátoljuk a palántáink megnyúlását is.

A kiültetésre a jól fejlett, zömök, egészséges, 5-7 lombleveles palánták alkalmasak. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza