Mintegy 1 500 külhoni magyar gyermeket vont be a Nemzetpolitikai Államtitkárság az idei Miénk a város! játékba

2023. május 24., 13:52 , 1160. szám

Mintegy 1 500 külhoni magyar gyermeket sikerült saját közösségéért mozgósítania a Miénk a város! online vetélkedőnek, amelyet idén tizedik alkalommal hirdetett meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság – közölték a szervezők múlt szerdán a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumban megrendezett díjkiosztó ünnepségen.

A 6 és 10 év közötti gyermekek számára meghirdetett közösségépítő játék nyerteseinek az egyik ötletgazda, Hajnal Virág, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai stratégiai tervező főosztályának vezetője adta át az oklevelet és a – fejlesztő játékokat és gyermekirodalmat tartalmazó – Csodasarkot.

„A Miénk a város! játékot 2013-ban találtuk ki, azóta több ezer gyermek játszott velünk. És nemcsak a gyerekek, hiszen a család és a pedagógusok is segítenek a gyerekeknek azért, hogy saját tehetségükkel, elszántságukkal, kitartásukkal, naponta egy feladatot megoldva nem önmaguknak, hanem a közösségüknek nyerjenek egy százezer forint értékű Csodasarkot” – mondta az eredményhirdetés után a magyar közmédiának a főosztályvezető.

Hozzátette: a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2012 óta minden esztendőben tematikus évet hirdet, idén a gondoskodó nemzet évét hirdette meg. A vetélkedő feladatai idén is szorosan kapcsolódtak a tematikus évhez, a játék középpontjában most a család, az egymás iránti gondoskodás állt.

Hajnal Virág rámutatott: a gyerekek sokszor hallják, hogy tenni kell a közösségért, ebben a játékban pedig azokat díjazzák, akik valóban tesznek is a közösségért, ezáltal pedig példát mutatnak társaiknak és akár a felnőtteknek is.

Marosvásárhelyen a térség 30 nyertes kisdiákjának osztották ki az ajándékcsomagot, ők 17 oktatási intézménynek nyertek 18 Csodasarkot azáltal, hogy egy hónapon keresztül kitartóan mindennap megoldották a kitűzött feladatot. Valamennyi külhoni régióból bekapcsolódtak a gyerekek a játékba, együttesen 140 oktatási intézmény 245 kisdiákja nyert Csodasarkot.

Az idei játékban közel 1 500 versenyző vett részt, akik a játék ideje alatt megközelítőleg 20 ezer megoldást küldtek be.

A játék eredményhirdetésének házigazdájaként Hajdu Zoltán, a Bolyai Farkas Líceum igazgatója köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért, amely nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény helyszínéül szolgáló patinás tanintézmény frissen befejezett nagyszabású felújítása sem.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke az ünnepségen elmondta: évről évre több gyermek vesz részt a Nemzetpolitikai Államtitkárság közösségépítő vetélkedőjén, amelyben – mint a magyar oktatást erősítő valamennyi kezdeményezésben – az RMPSZ szívesen vállalja a közvetítő szerepet.

MTI/Kárpátalja)