A Pénzügyminisztérium közölte, hogy idén mennyi forrás hiányzik az elsődleges helyreállításhoz

2023. május 27., 14:32

Ukrajnának 6,5 milliárd dollárra van szüksége idei helyreállítási szükségletei fedezéséhez – jelentette ki az IMF és a Világbank tagországainak montenegrói találkozói keretében folytatott megbeszéléseken Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, akit az Ekonomicsna Pravda idéz a pénzügyi tárca sajtószolgálata nyomán.

A tárgyalásokon szó esett a migránsokat és menekülteket befogadó országok gazdaságának helyzetéről.

„Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója következtében ukránok milliói találtak menedéket európai országokban, és hálásak vagyunk ezen országok kormányainak a segítségért és a védelemért. Sok országban a kényszerű ukrán migránsok a befogadó állam polgáraival egyenlő hozzáférést kaptak a szociális segélyekhez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz és a foglalkoztatáshoz” – jegyezte meg Marcsenko.

Hangsúlyozta, az ukrán kormány kiemelt feladata, hogy ösztönözze a polgárai hazatérését. Ebben az összefüggésben fontos az ország helyreállítása.

A Pénzügyminisztérium irányítója szerint Ukrajna elsődleges helyreállításának finanszírozási igénye 2023-ra 14,1 milliárd dollár az öt kulcsfontosságú területre, amelyek közvetlenül befolyásolják az emberek jólétét és élénkítik Ukrajna gazdaságát. Az energiaszektor szükséglete 3,3 milliárd dollár, a humanitárius aknamentesítésé 400 millió dollár, a megsemmisült és megrongálódott lakások helyreállítása 1,9 milliárd dollárt igényel. A kritikus és szociális infrastruktúra helyreállításának szükségleteire 5,8 milliárd dollárra, a magánszektor támogatására pedig 2,8 milliárd dollárra van szükség.

„Ukrajna kormánya a 2023-as állami költségvetésben 3,3 milliárd USD összegben előirányozta az elsődleges helyreállításhoz szükséges források egy részét. Nemzetközi partnereink mintegy 4,3 milliárd dollár összegben vállaltak garanciát. Ugyanakkor a fedezetlen igény az elsődleges helyreállításban mintegy 6,5 milliárd dollárt tesz ki idén” – tette hozzá a miniszter.

Marcsenko hangsúlyozta, hogy ezeknek az eszközöknek az időben történő bevonása kulcsfontosságú az emberek megfelelő életkörülményeinek megteremtéséhez, a migránsok visszatéréséhez és Ukrajna gazdasági növekedésének elősegítéséhez.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)