Megbüntetnék az országot illegálisan elhagyókat

2023. június 1., 17:50 , 1161. szám

Törvényjavaslat készül a háború alatt az országot illegálisan elhagyó férfiak felelősségre vonására. Ez a parlament és a kormány közös indítványa lesz – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter az RBK–Ukrajinának adott interjújában.

Elmondása szerint jelenleg a jogszabályok nem rendelik büntetni azokat, akik illegálisan lépték át a határt, majd visszatérnek Ukrajnába.

„Jelen helyzet szerint nincsenek megállapítva ilyen szabályok és korlátozások, de úgy gondolom, hogy a háború befejezése után az állam mindent megtesz, hogy valamennyi polgárát emlékeztesse arra, mit csinált a háború alatt. Azokra gondolok, akik illegálisan lépték át a határt” – mondta.

A tárcavezető úgy véli, hogy a törvényjavaslat a miniszteri kabinet és a Legfelső Tanács képviselőinek közös indítványa lesz.

Elmondta, hogy jelenleg tanulmányozzák a nemzetközi gyakorlatot.

„Hogyan bánjunk polgárainkkal, akik egyszer már megszegték a törvényt? A törvénysértésért felelniük kell. Úgy gondolom, hogy minden polgár ezt akarja, és meg fogja érteni az államot, ha korlátozzák ezen polgárok további mozgását, legalábbis külföldre” – tette hozzá Klimenko.

Mint ismeretes, Ukrajnában a hadiállapot idején tilos a 18–60 éves férfiaknak elhagyni az országot, bár vannak kivételek e szabály alól. A kiutazásra jogosultak közé tartoznak a rokkantsággal élő férfiak, a sokgyermekes szülők, a gépkocsivezetők, önkéntesek, tengerészek, sportolók, a kulturális élet szereplői, népképviselők, miniszterek, köztisztviselők.

(szcs/rbc.ua)