Egy törvényjavaslat szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok egyelőre folytathatnák a tanulást az EU nyelvein

2023. június 2., 09:27

Az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó iskolások számára, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve, 2024. szeptember 1-ig meghosszabbíthatják „az ilyen végzettség megszerzése átmeneti időszakát” – jelentette az osvita.ua a Legfelső Tanács Apparátusának sajtószolgálatára való hivatkozással.

„Ez a törvénytervezet azon ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek esetében, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve, és akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg az általános középfokú végzettség megszerzését, az ilyen végzettség megszerzése átmeneti időszakának meghosszabbítását javasolja 2024. szeptember 1-ig a jelen Törvény hatálybalépése előtt érvényes szabályok szerint, az ukrán nyelven tanult tantárgyak számának fokozatos emelésével” – olvasható egyebek mellett a sajtószolgálat közleményében.

A tájékoztatás szerint a Legfelső Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottsága megvitatva a szóban forgó 9 332. számú törvénytervezetet indítványozta, hogy a Legfelső Tanács sürgősséggel tűzze napirendjére a kérdést.

(osvita.ua/rada.gov.ua/Kárpátalja)