Felmérés: Az ukránok többsége nem egyezne bele a visszatérésbe a február 24. előtti demarkációs vonalhoz

2023. június 2., 15:44 , 1161. szám

Az ukránok csaknem 64%-a nem támogatja az Oroszországi Föderációval a béke elérése érdekében folytatandó közvetlen tárgyalások elképzelését, és csaknem 67%-uk nem egyezne bele a 2022. február 24. előtti demarkációs vonalhoz való visszatérésbe az 1991-es határok helyett – derül ki a Razumkov Központ által a zn.ua megbízásából végzett felmérésből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

Arra a kérdésre, hogy „Támogatja-e a közvetlen tárgyalásokat az Oroszországi Föderációval a béke elérése érdekében?”, az ukránok többsége (63,9%) nemmel felelt. A megkérdezettek 13%-a találta úgy, hogy „nehéz válaszolni” erre a kérdésre. A válaszadók mindössze 23,1%-a jelezte, hogy kész támogatni az Oroszországgal folytatott közvetlen tárgyalásokat a béke elérése érdekében.

Ugyanakkor a felmérésnek arra a pontjára, miszerint, „Ha felmerül a kérdés, hogy a béke eléréséhez a 2022. 02. 24. előtti demarkációs vonalhoz kell visszatérni, nem pedig az 1991. évi határokhoz, belegyezne ezekbe a feltételekbe?”, a polgárok többsége (66,8%) azt válaszolta: „Nem, nem értek egyet”. A megkérdezettek csupán 17,2%-a adott igenlő választ, további 16% nem tudott válaszolni.

Arra a kérdésre, hogy „Lehetséges-e a megbékélés Ukrajna és Oroszország között?”, a válaszadók 68,5%-a azt válaszolta, hogy az ilyen megbékélés lehetetlen. Több mint egyharmaduk (36,3%) szerint nincs perspektívája a megbékélésnek, az ukránok 32,2%-a pedig a „Nem, a megbékélés lehetetlen a jelenlegi generáció életében” válaszlehetőséget választotta.

A felmérés azt is kimutatta, hogy ilyen vagy olyan mértékben az ukránok 84%-a negatívan viszonyul az orosz polgárokhoz. A válaszadók több mint egyharmada (34,6%) úgy gondolja, hogy az oroszok kollektíven felelősek az Ukrajnával vívott háborúért, politikai meggyőződésüktől függetlenül. Az ukránok több mint egynegyede (26,1%) negatívan viszonyul Oroszország minden polgárához, kivéve azokat, akik aktívan fellépnek a háború és a Kreml ellen. További 23,3%-uk csak azokhoz az orosz polgárokhoz viszonyul negatívan, akik támogatják Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

(hk/pravda.com.ua)