A szabályozó hatóság javaslatot tett a villamos energia új díjára

2023. június 2., 18:27

Az energiaszektor és a közműdíjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP) a villamos energia lakossági díjának emelését javasolja, hogy egyensúlyba kerüljön a háztartások villamosenergia-ellátását biztosító rendszer – jelentette az Interfax–Ukrajina az NKREKP levelére hivatkozva.

„Az NKREKP javasolja a lakossági fogyasztók villamosenergia-ellátását biztosító különleges kötelezettségek (PSZO) előírásának módosítását 2023. június 1-jétől a villamosenergia-árkorrekció első szakaszának bevezetésével, fogyasztás szerinti diverzifikáció nélküli egységes ár alkalmazásával 2,88 hr/kWh (áfával) szinten” – áll az Energiaügyi Minisztériumnak megküldött, a testület megbízott vezetője, Ruszlan Kajdas által aláírt, az Enerhoreformhoz is eljuttatott levélben.

Amint a dokumentum hangsúlyozza, a módosítás bevezetése lehetővé teszi az Enerhoatom Nemzeti Energetikai Társaság és az Ukr­hidroenerho Magánrészvénytársaság pénzügyi mutatóinak javítását és közelebb hozza a PSZO mechanizmusát az egyensúlyi állapothoz. (A szóban forgó cégek a PSZO fő végrehajtói, amelyek fedezik a villamos energia piaci ára – jelenleg körülbelül 6 hr/kWh – és a lakossági tarifák közötti különbséget.)

Ugyanakkor azt is leszögezi a levél, hogy a PSZO-mechanizmus stabilizálásának egyetlen hatékony módja továbbra is a lakossági ár fokozatos piaci szintre emelése.

Amint azt az Enerhoreform kormányzati forrása jelezte, a miniszteri kabinet megfontolja ülésén ezt a javaslatot, és nagy valószínűséggel támogatni fogja a következő napokban. Így megtörténhet, hogy mire lapunk eljut az olvasóhoz, megszületik a döntés a villamos energia júniusi áráról.

Májusban a lakossági tarifa 1,44 hrivnya/kWh volt havi 250 kWh fogyasztásig és 1,68 hrivnya/kWh (áfával együtt), a 250 kWh-t meghaladó fogyasztás esetén.

(hk/interfax.com.ua)