Reznyikov bírálta az indonéz béketervet

2023. június 5., 11:09

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter furcsának nevezte Indonézia védelmi miniszterének „béketervét”, aki tűzszünetet és Ukrajna egyes területein népszavazást javasolt. Az ukrán tárcavezető Szingapúrban fejtette ki a véleményét, egy biztonsági fórumon tartott előadásában – írja az UNIAN hírügynökség az SCMP-re hivatkozva.

„Megpróbálok udvarias lenni” – mondta Reznyikov, mielőtt válaszolt volna.

„Úgy hangzik, mint Oroszország terve, nem mint Indonézia terve” – tette hozzá, mielőtt „furcsa tervnek” nevezte volna a javaslatot, amelyet nem beszéltek meg vele.

Prabowo Subianto, Indonézia védelmi minisztere június 3-án ismertette a vitatott „béketervet” az ukrajnai háború rendezésére. A terv előirányozza az azonnali tűzszünetet, a csapatok visszavonását a frontvonaltól 15 km-re, az ENSZ megfigyelő missziójának telepítését és esetlegesen népszavazás megtartását a „vitatott területeken”.

Az UNIAN szerint Ukrajna Külügyminisztériuma kijelentette, hogy az Indonézia által javasolt „béketerv” csak azt eredményezné, hogy Oroszország megvetné a lábát az elfoglalt területeken, és felkészülne a katonai terjeszkedés újabb szakaszára. Igazi békét ugyanakkor nem hozna – jelezték ukrán részről.

(unian.ua/Kárpátalja)