Ukrhidroenerho: Új erőmű épül a lerombolt Kahovkai Vízerőmű helyén

2023. június 7., 13:25

Ukrajna új erőművet épít az oroszok által lerombolt Kahovkai Vízerőmű helyén – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Ihor Szirota, az Ukrhidroenerho vezérigazgatója, akit a korrespondent.net idéz.

„Az állomást nem lehet helyreállítani, teljesen megsemmisült. A hidrostruktúrák kimosódnak, s tisztában vagyunk vele, hogy nagyon gyorsan új erőművet kell majd építenünk. Ugyanarra a helyre egy szebb és erősebb erőművet építünk” – biztosított.

Szirota elmondta, hogy a cég szakemberei a tervezőintézettel és az építőkkel máris hozzáláttak megbeszélni, hogy miként kell majd a felszabadítás után gyorsan elzárni a gátat, és a felső tározókból ellátni azt a három-négy megyét, amely megszenvedi a vízhiányt.

Az Ukrhidroenerho máris benyújtott egy új mérleget az Energiaügyi Minisztériumnak létesítményei vízhasználatának csökkentésére.

„Takarékoskodni fogunk a vízzel, hogy amikor meg kell majd tölteni a kahovkai tározót, gyorsan megtöltsük, s ellássuk vízzel a (rászoruló) megyéket” – közölte az Ukrhidroenerho vezetője.

Szirota azt is elmondta, hogy az RNBO és a miniszterelnök vezette törzs június 6-i ülésén azt a feladatot tűzték ki, hogy Herszon és Mikolajiv megyékben további kutakat fúrjanak az ivóvíz biztosítása céljából. Ezenkívül elvezetik a vizet a dnyeperi vízerőműrendszertől Krivij Rihbe.

Mint ismeretes, az orosz csapatok június 6-ára virradóra felrobbantották a Kahovkai Vízerőmű gátját.

(korrespondent.net/Kárpátalja)