Egészségügyi Minisztérium: A háború kezdete óta az agresszor 1 544 egészségügyi intézményt rongált meg

2023. június 11., 17:09

A teljes körű invázió kezdete óta az agresszor 1544 egészségügyi intézményt rongált meg Ukrajnában, amelyek közül 184 teljesen megsemmisült, nem lehet helyreállítani – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„Az ukrajnai háború több mint egy éve alatt 1 544 egészségügyi intézmény sérült meg. Ezen belül az egészségügyi infrastruktúra 1 370 létesítménye megsérült, további 184 pedig teljesen megsemmisült, nincs lehetőség a helyreállítására a továbbiakban”– közölték az Egészségügyi Minisztérium honlapján.

A tárca tájékoztatása szerint a legnagyobb veszteségeket Harkiv, Donyeck, Mikolajiv és Csernyihiv megyékben szenvedte el az egészségügyi infrastruktúra.

Az Egészségügyi Minisztérium jelezte, ezekben a régiókban „rendkívül fontos, hogy már most elkezdődjön az átfogó helyreállítás annak érdekében, hogy mielőbb elérhetővé váljon az egészségügyi ellátás”.

Az egészségügyi tárca képviselői az ukrajnai francia nagykövetség küldöttségének képviselőivel tartott megbeszélésen megvitatták az egészségügyi létesítmények helyreállításának és a lakosság egészségügyi ellátásának kilátásait.

A találkozó résztvevői többek közt vizsgálták a moduláris-konténeres építési technológia alkalmazásának lehetőségét, hogy rövid időn belül kényelmes és tartós épületek épülhessenek.

Az Egészségügyi Minisztérium emlékeztetett, hogy a tárcánál projektiroda jött létre, amely koordinálja a nemzetközi partnerek tevékenységét az egészségügyi reformok végrehajtásához és az egészségügyi ellátórendszer helyreállításához való segítségnyújtás terén.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)