Az ukránok 86%-a úgy gondolja, hogy Zelenszkij hatékony főparancsnok

2023. június 23., 15:45

Azoknak az ukránoknak a száma, akik Volodimir Zelenszkij elnököt hatékony főparancsnoknak tartják, a teljes körű orosz invázió kezdete óta a 2,5-szeresére nőtt és jelenleg 86 százalékot tesz ki – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett felmérés eredményeire hivatkozva.

„A nagyszabású invázió után az ukránok radikálisan megváltoztatták nézeteiket, és jelenleg 86%-uk úgy gondolja, hogy Volodimir Zelenszkij hatékonyan dolgozik legfelsőbb főparancsnokként" – írta a KMISZ.

A szociológusok megjegyzik, hogy hasonló kérdést tettek fel a válaszadóknak 2021 novemberében és 2022 januárjában is. Akkor még csak a válaszadók 36%-a, illetve 32%-a gondolta úgy, hogy Zelenszkij hatékonyan tud működni legfelsőbb főparancsnokként, megszervezve az ország védelmét.

Tizennégy hónappal a teljes körű invázió kezdete után Ukrajna minden régiójában a lakosság abszolút többsége úgy gondolja, hogy Zelenszkij hatékonyan dolgozik főparancsnokként.

A felmérést május 26. és június 5. között végezték. Ukrajna minden régiójában (a Krími Autonóm Köztársaság kivételével) élő 984 válaszadót kérdeztek meg telefonos interjú módszerével, mobilszámok véletlenszerű mintája alapján. A vizsgálatban felnőtt (18 éves és idősebb) ukrán polgárok vettek részt, akik a felmérés időpontjában Ukrajna területén éltek (a 2022. február 24-ig az ukrán hatóságok által ellenőrzött határokon belül). A felmérés nem terjedt ki a 2022.február 24. előtt Ukrajna által ideiglenesen nem ellenőrzött területekre, illetve nem vonták be a felmérésbe a 2022. február 24. után külföldre távozottakat.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)