Szelektív hulladékgyűjtés az Ungvári Nemzeti Egyetemen

2023. június 27., 12:22 , 1165. szám

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen a közelmúltban új szelektív hulladékgyűjtő urnákat helyeztek el. Így most már minden itt dolgozó és tanuló csatlakozhat a környezettudatos hulladékgazdálkodás folyamatához. Hiszen a legjobb az, ha már a szemét keletkezésekor ügyelünk annak minimalizálására. Aljona Almasi, az egyetem Innovációs és Fejlesztési Központjának igazgatója ezért úgy döntött, megszervezi a Hogyan szelektáljuk helyesen a hulladékot című előadást.

„Idén jóváhagytuk egyetemünk fejlesztési stratégiáját, amelynek egyik fontos összetevője az ökológia kérdése lett. Ezért igyekszünk intenzíven fejlődni a környezettudatosság terén. A közelmúltban együttműködési megállapodást írtunk alá egy ungvári hulladékszelektáló üzemmel, így szelektív hulladékgyűjtő urnákat helyeztünk el az egyetem területén. A mostani előadást azért szerveztük meg, hogy a munkatársaink és a diákjaink is tudják, hogyan kell helyesen szelektálni a szemetet, mivel kell kezdeni, és hogyan történik a hulladék újrahasznosítási folyamata” – magyarázta az igazgatónő.

Az előadást a Zöld Város Civil Szervezet vezetője, Anna Szabados tartotta. Mint fogalmazott, ez nem is annyira előadás volt, mint inkább interaktív foglalkozás.

Tovább folytatva elmondta, hogy különféle ötletekről, hasznos tanácsokról beszélgettek.  Azzal a problémával találtuk szembe magunkat, hogy bár ki lettek helyezve az új konténerek, de sokan nem tudják, hogy pontosan mi is tartozik az újrahasznosítható műanyag kategóriájába. Például a nedves szalvétákat nem lehet újrahasznosítani, akárcsak a csokik vagy csipszek csomagolását sem. Ezeket nem küldhetjük feldolgozásra – hangsúlyozta a szakember.

Az egyetem területén elhelyezett szelektív konténerekbe bárki bedobhatja a műanyag, üveg vagy papír szemetet és biztos lehet abban, hogy innen nem a szeméttelepre, hanem a Projektna 3 nevű hulladékszelektálóba, majd pedig feldolgozásra kerül. Viszont a műanyag hulladékra vonatkozóan van egy fontos kritérium. Ezzel kapcsolatban a civil szervezet vezetője elmondta, hogy a műanyag szemét esetében gyakori probléma, hogy piszkos, pl. a joghurtos doboz, s így baktériumok és gombák keletkeznek benne. Ilyen állapotban azonban nem lehet feldolgozni. Ezért fontos, hogy az újrahasznosításra szánt hulladékot tisztán és szárazan dobjuk a tárolóba, így ennek köszönhetően jobb minőségű nyersanyag lesz belőle.

Kárpátalján sok üzletben, bevásárlóközpontban vannak speciális urnák, ahová bedobhatják az elhasznált elemeket, de itt is akad egy fontos mozzanat: van egy program, amelynek keretein belül minden begyűjtött elemet Romániába küldenek feldolgozásra. Vagyis ezek olyan urnák, amelyekről biztosan tudjuk, hogy a tartalmuk a román feldolgozó üzemhez fognak kerülni.

Az előadásra az egyetem munkatársai, tanárok, tanszékvezetők és diákok is ellátogattak.

Katerina Ljasenko történelem szakos hallgató elmondta, hogy azért vett részt az előadáson, mert fontosnak tartja, hogy többet megtudjon a hulladékszelektálás terén tett helyi lépésekről.

„Valóban nagyon sok a szemét a városban és azon túl is. Tudom, hogy városunkban már voltak kísérletek a szelektív hulladékgyűjtésre, és ezért én úgy gondolom, hogy ezt népszerűsíteni kell. Be kell vonni a lakosságot is annak érdekében, hogy valóban működjön. Ez az európai uniós csatlakozásunkra is hatással van” – mondta a diáklány. Majd hozzátette, hogy nagyon megörült, amikor meglátta a szelektív urnákat az egyetem területén. „Ez fontos lépés az egyetem életben, saját szememmel láttam, hogy az emberek kezdenek figyelni arra, hogy mit is dobnak a szemetesbe, illetve azt is látom, hogy kevesebb lett a szemét a hagyományos kukákban. Én és a társaim is igyekszünk lehetőleg mindent szelektálni” – mondta.

 Az egyetem Innovációs és Fejlesztési Központja a Zöld Város civil szervezettel közösen emlékeztető szórólapokat is készített, amelyek segítségével részletesebben is megismerkedhetnek az érdeklődők a szelektív hulladékgyűjtés fortélyaival. Ezekből a szervezők minden tanszékre juttatnak majd, hogy a lehető legtöbben tudomást szerezzenek erről a lehetőségről, és kis lépésekkel elinduljanak a környezetünk megtisztításának útján.

TV21 Ungvár/ Dankai Péter