London: Milliárdos felajánlásokat tettek az újjáépítési konferencia résztvevői

2023. június 28., 11:33 , 1165. szám

Nagyszabású konferenciát rendeztek múlt héten Londonban Ukrajna újjáépítéséről. A résztvevők összességében mintegy 60 milliárd dollár pénzügyi támogatást ajánlottak fel helyreállításra és újjáépítésre.

A Ukraine Recovery Conference címmel lezajlott kétnapos esemény az ukrajnai reformokról 2017 óta évente megtartott konferenciák folytatásának tekinthető. A tavalyi, a svájci Luganóban sorra került konferencia, amely az első volt a teljes körű háború kitörése után, megalapozta az Ukrajna újjáépítésével kapcsolatos elképzeléseket. Idén az ország helyreállításának finanszírozására összpontosítottak a résztvevők.

Volodimir Zelenszkij elnök videokapcsolaton keresztül tartott előadásában Ukrajna NATO-csatlakozása mellett érvelve hangsúlyozta, országának „sikerült olyan egységessé tennie az EU-t, amilyen még soha nem volt”. Szerinte Ukrajna az EU közös piacának részeként és a teljes jogú NATO-tagság felé haladva már most is az európai védelem kulcsfontosságú eleme.

„Csak a szövetségesek bátorságára várunk, hogy beismerjék ezt a valóságot” – jelentette ki az Elnöki Hivatal weboldala szerint.

Az államfő hangsúlyozta, országa hozzájárul a stabilitáshoz, többek között az ukrán gabonaexport által, amelytől mintegy 600 millióan függnek világszerte. Rámutatott, hogy Ukrajna helyreállítása évtizedekre visszamenően a gazdasági, ipari és technológiai növekedés legnagyobb forrása Európában. És ez nem csak rekonstrukció – jelezte az energetikai rendszer „zöld” transzformációjára utalva.

Volodimir Zelenszkij felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrajnai háború megmutatja, milyen a hatékony védekezés az agresszió ellen a modern világban, egyben kiemelte országa és partnerei szerepét a nemzetközi biztonság fokozásában.

„A biztonság közös kiépítésével meggyőzzük a világot, hogy a demokráciát nem lehet legyőzni” – jelentette ki.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy minél több a demokrácia nálunk, annál nagyobb a hatalma egész régiónkban. Minél több a jogállamiság, annál jobban fog működni a jog itt, Európa keleti szárnyán. És minél átláthatóbb Ukrajna, annál rútabbnak fog tetszeni minden oroszországi korrupciós modell” – jelentette ki rámutatva, hogy még a háború sem volt képes leállítani az ukrajnai reformokat.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a konferencián bejelentette, hogy az Egyesült Államok 1,3 milliárd dolláros pénzügyi segélyt nyújt Ukrajnának, amely energetikai és infrastrukturális szükségletekre fordítható.

„Miközben Oroszország továbbra is rombol, mi azért vagyunk itt, hogy segítsünk Ukrajnának újjáépíteni életét, újjáépíteni országát, újjáépíteni a jövőjét” – jelezte Blinken, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Nagy-Britannia 3 milliárd dollárnyi világbanki hitelre vállalt állami garanciát. A hitelből létfontosságú ukrajnai intézmények, köztük iskolák és a kórházak működése finanszírozható. Emellett 240 millió fontot szánnak életmentő programokra, többek közt aknamentesítésre, katasztrófaelhárító felszerelésekre, energetikai beruházásokra.

Annalena Baerbock német külügyminiszter jelezte: 2023-ban országa további 381 millió eurós humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának. Franciaország ugyanakkor speciális biztosítási mechanizmust hoz létre az Ukrajnával együttműködő befektetők számára a háborúval kapcsolatos kockázataik mérséklésére – tájékoztatott Catherine Colonna francia külügyminiszter. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy 2027-ig szóló, 50 milliárd euró értékű támogatási programot vázolt fel.

Megvonva a konferencia mérlegét Denisz Smihal miniszterelnök londoni sajtótájékoztatóján elmondta: az ukrajnai „befektetési koalícióhoz” már 400 nemzetközi cég csatlakozott. Kormánya a biztosítási piac újraindítását tervezi annak érdekében, hogy az üzleti élet biztonságban érezze magát Ukrajnában.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a magánbefektetések újraindulása érdekében működő és hatékony katonai kockázatbiztosítási eszközt kell létrehoznunk. Az EU-val, Norvégiával, Svájccal és az EBRD-vel együtt megállapodást írtunk alá az ez irányú közös munkáról” – biztosított Smihal.

(zzz/president.gov.ua/eurointegration.com.ua/ukrinform.ua)