Több mint egymillió forint értékű tartósélelmiszer-segély Borzsovának

2023. július 1., 17:09 , 1166. szám

Második alkalommal hoztak több mint egymillió forint értékben másfél tonna tartós élelmiszert a borzsovai református gyülekezet számára a tolcsvai székhelyű Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány munkatársai. A csomagok által közel hetven rászoruló családnak, valamint nyugdíjasnak tudnak segíteni a helyi gyülekezetben.

Az alapítvány már évek óta segíti a kárpátaljai magyar közösségeket, a háború kitörése óta ez a huszadik szállítmány, amelyet Kárpátaljára hoztak. Kádas János, a Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány munkatársa elmondta: „A legrégebbi támogatások jóval a háború előttre nyúlnak vissza, 2014–2015-re, amikor először jöttünk hasonló célból. Azonban családi és önerőből már azelőtt is hoztunk sok mindent a helyi óvodáknak, az iskolának könyveket, gyerekeknek egyéb játékokat, felszereléseket. Aztán ez a kezdeményezés kiszélesedett, az alapítványunknak lett egy kaliforniai mecénása. A háború kezdete óta pedig ez a segítségnyújtás nagyon felfokozódott, jelenleg a háború elejétől a mai napig huszadik alkalommal vagyunk itt, Kárpátalján ilyen célból, és mindig tele busszal jövünk.”

A Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány egyik fő mecénása a Kaliforniai Magyar Katolikus Misszió. A misszió számára a kárpátaljai magyarság kiemelten fontos, ezért az alapítványon keresztül az elmúlt évben megtöbbszörözték a segítségnyújtást a vidékre, látva a kialakult háborús helyzetet. A mostani akció alkalmával személyesen Kárpátaljára látogatott Matt Leavy atya, a misszió munkatársa. „Nagyon fontos számunkra, hogy támogassuk ezt a közösséget, hiszen ez egy kisebbségként létező közösség az országnak ebben a részében. Ők sokkal több segítséget érdemelnek, hiszen az országban háború van, és látjuk azt, hogy az embereknek segítségre van szükségük. Mi nagyon örülünk annak, hogy a kaliforniai katolikus missziónk által segíthetjük ezt a munkát, ami itt zajlik a hátrányos helyzetű emberekért” – fogalmazott az atya, aki először járt Kárpátalján.

A humanitárius segélyek koordinálásában nagy szerepet vállal Zsukovszky Miklós lelkipásztor mind a logisztika terén, mind a helyi gyülekezetekkel való együttműködést illetően. Elmondása szerint a tolcsvaiak segítsége által az elmúlt másfél évben a beregi egyházmegye gyülekezetei számára 18 alkalommal tudtak segítséget vinni oda, ahol szükség volt rá.  „Több mint tízéves ez a kapcsolat a tolcsvai barátainkkal. Nagyon sok helyen tudtunk segíteni. Amikor megkezdődött az ukrajnai háború, akkor ez a szolgálat kiteljesedett, és a Beregi Református Egyházmegye nagyon sok gyülekezetébe mintegy tizennyolc alkalommal tudtunk hasonló segélyszállítmányokat vinni, adományozni a helyben lévő rászorulóknak, időseknek, özvegyeknek, nagycsaládosoknak. Most azért esett Borzsovára a választás, mert úgy gondoljuk, hogy itt, valamint a szomszédos halábori gyülekezetben is vannak olyan emberek, testvérek, akik nehéz körülmények között élnek.”

Dénes-Zsukovszky Elemér, a borzsovai református gyülekezet lelkipásztora kérdésünkre elmondta: „Immáron másodszor kaptunk a tolcsvaiaktól nagy segítséget. Első alkalommal néhány hónappal ezelőtt érkeztek hozzánk. Tulajdonképpen a háború kitörése óta olyan helyzet állt elő, mint a legtöbb gyülekezetben, hogy olyan idősek maradtak hátra, ágyban fekvő betegek, akik rászorulnak a segítségre. Ők azok, akiket szeretnénk felkarolni, segíteni. Illetve vannak a közösségünkben olyan menekült családok, akik ugyancsak rászorulók, a háború kitörése óta az óvodában voltak elszállásolva, őket segítettük több alkalommal.”

Az alapítvány munkatársai elmondásuk szerint a továbbiakban is segíteni szeretnék a kárpátaljai közösségeket, mind a magyar, mind az ukrán ajkú lakosságot. A mostani csomagok tartós élelmiszereket tartalmaztak, amelyeket egyből szét is osztottak a rászorulók között.

Várady Enikő