Az ukránok lezárt határokat akarnak Oroszországgal

2023. július 6., 17:06 , 1166. szám

A 2023. májusi állapot szerint az ukránok csaknem 80%-a támogatja a lezárt határokat, a vízumkötelezettséget és a vámot Oroszországgal – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) június 27-én a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérésének eredményeit ismertetve.

„A méltóság forradalma előtt az ukránok túlnyomó többsége (70%) független, de baráti államoknak akarta látni a két országot.

Csak 15% ragaszkodott ahhoz, hogy a kapcsolatoknak olyanoknak kell lenniük, mint más államokkal – zárt határokkal, vízumokkal és vámokkal. Ugyanakkor a válaszadók meglehetősen jelentős része (12%) az egy államban való egyesülést kívánta.

A Krím megszállása és a donbászi háború kitörése után jelentősen (15%-ról 44%-ra) nőtt azok aránya, akik azon a véleményen voltak, hogy a kapcsolatoknak ugyanolyanoknak kell lenniük, mint más államokkal, bár 48%-uk továbbra is úgy gondolta, hogy az országoknak barátiaknak kell maradniuk (az egyesülést pártolók aránya 5%-ra csökkent).

Végül a nagyszabású invázió után 79%-ra nőtt azoknak az aránya, akik lezárt határokat, vízumot és vámot akarnak Oroszországgal szemben (2022 júliusában és 2023 májusában azonosak az adatok). Már csak 10% szeretné, ha az országok barátiak lennének, és csupán 1% szeretné egyesíteni az államokat” – idézi a vizsgálatról készült jelentést az UP.

A felmérést 2023. május 26. és június 5. között végezte a KMISZ. Összesen 984 válaszadót kérdeztek meg számítógépes telefoninterjúk (CATI) módszerével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintája alapján Ukrajna minden régiójában (a Krím Autonóm Köztársaság kivételével).

A kérdezőbiztosok felnőtt ukrán polgárokat vontak be a kutatásba, akik Ukrajna területén éltek a felmérés időpontjában (a 2022. február 24. előtt a kormány által ellenőrzött területeken). A mintában nem szerepeltek azon területek lakói, amelyeket 2022. február 24. előtt ideiglenesen nem ellenőriztek Ukrajna hatóságai (Krím, Szevasztopol városa, Donyeck és Luhanszk megyék egyes régiói), és azok véleményét sem kérdezték meg, akik 2022. február 24. után elhagyták az országot.

(hk/pravda.com.ua)