Felmérés: Az Ukrajnából érkezett menekültek csaknem fele Németországban akar maradni

2023. július 16., 13:15

A háború elől oltalmat keresve Németországba érkező több mint egymillió ukrán menekült 44%-a reméli, hogy az országban marad – írja a Jevropejszka Pravda a Német Gazdaságkutató Intézetnek, a Foglalkoztatás-kutató Intézetnek (IAB), a német szövetségi migrációs és menekültügyi minisztériumnak, valamint a Szövetségi Demográfiai Kutatóintézetnek a Reuters által idézett közös felmérésére hivatkozva.

A felmérésből kitűnik, hogy a Németországban maradni kívánó ukrán menekültek száma 5%-kal nőtt a korábbi, 2022 nyarának végén megjelent kutatás 39%-ához képest.

A tanulmány szerint a megkérdezettek 18%-a talált munkát, ami valamivel több mint a 2022 nyarának végén mért 17%. A menekültek háromnegyede vesz részt német nyelvtanfolyamon vagy már elvégezte a kurzust.

A tanulmányból az is kitűnik, hogy a gyermekes nők nehezebben találnak munkát, és az Oroszországi Föderáció 2022. februári teljes körű inváziója után Németországba menekültként érkezett ukrán nők felének van legalább egy gyermeke.

Ha hinni lehet a felmérésnek, a kisgyermekes nők mindössze 3%-a dolgozik, leginkább azért, mert többségüknek nincs párja Németországban, míg a kisgyermekes férfiak 23%-a vállal munkát, mert általában van partnerük.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)