Jelentés: Ukrajnában a hidak mintegy 10%-a balesetveszélyes állapotban van

2023. július 20., 17:31 , 1168. szám

A Hídszerkezeteket Ellenőrző Bizottság a július 13-i helyzet szerint 22 454 hídról kapott adatokat, több mint 6 000 objektumról nincs információ. Egyelőre nem tudni, ezek milyen állapotban vannak – írja a dengi.ua a Közösség-, Terület- és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztériumra hivatkozva.

A bizottság előzetes megállapításai szerint az ukrán hídszerkezetek mintegy 10%-a balesetveszélyes állapotban van. Ezek közé tartozik két jelentős, nagy forgalmú híd is Kijevben: a Paton híd és a Metró híd.

„A hidak műszaki dokumentációjának és ellenőrzési jegyzőkönyveinek első elemzése kimutatta a kritikus helyzetet Ukrajnában, ami a hídszerkezetek állapotát illeti. Ez megengedhetetlen helyzet mind az ukránok fizikai biztonsága, mind Ukrajna egészének védelmi képessége és gazdasága szempontjából” – hangsúlyozta Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes.

Utasítást adott, hogy haladéktalanul kezdjék meg azon balesetveszélyes hidak vizsgálatát, amelyek nem osztályba soroltak, és nagy folyókon ívelnek át.

Július 14-től a szakemberek megkezdték a balesetveszélyes állapotú hídszerkezetek vizuális és műszeres vizsgálatát.

A Hídszerkezeteket Ellenőrző Bizottságot a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács döntése nyomán hozták létre a hídszerkezetek állapotának ellenőrzésére. Elnöke Olekszandr Kubrakov helyreállítási miniszterelnök-helyettes, közösség-, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszter lett.

(pszv/dengi.ua)