Kijev bírálta az ukrán gabona behozatalának korlátozását kilátásba helyező lengyel bejelentést

2023. július 21., 08:47

Kérdéseket vet fel Lengyelország határainak lezárása az ukrán gabona előtt, mivel demokráciában a kormány végrehajtó hatalomként működik, nem pedig kampányközpontként – jelentette ki Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

Az ukrán kormánytisztviselő a „gabonafolyosó” lezárása után a Twitteren bírálta a lengyel hatóságok fenyegetéseit, hogy lezárják a határt az ukrán gabona előtt. Jelezte, hogy az orosz agresszió miatt Ukrajna és a világ globális élelmiszerválság előtt áll.

„A lengyel tisztviselők meg azt mondják, hogy az európai határok is le lesznek zárva az ukrán gabona előtt. Demokrácia az, amikor a kormány végrehajtó hatalomként működik, nem pedig kampányközpontként” – hangsúlyozta.

Mint ismeretes, 2023. július 18-án Oroszország hivatalosan kilépett a „gabona-megállapodásból”, és értesítette Törökországot, Ukrajnát, valamint az ENSZ Titkárságát a „gabona-megállapodás” folytatása elleni kifogásairól. Az agresszor minden biztonsági garanciát visszavont a gabonafolyosóra vonatkozóan.

Július 19-én Lengyelország bejelentette, hogy szeptember 15. után le kívánja zárni a határt az ukrajnai gabonatermékek behozatala előtt. Erre akkor kerül sor, ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. Lengyelországban hangsúlyozták, hogy ez „nem az ukránok elleni, hanem a lengyel gazdákért” meghozott lépés.

(unian.ua/Kárpátalja)