Környezetvédelmi hatóság: A harcok megváltoztatják az ukrán talajt

2023. július 21., 15:44

Az Oroszországi Föderáció fegyveres agressziója rontja az ukrán talaj termékenységét – jelentette ki Katerina Litvisko, az Állami Környezetvédelmi Felügyelőség képviselője a Military Media Centerben tartott sajtótájékoztatón, amelyről az Ekonomicsna Pravda számolt be.

„A rakétacsapások, lőszertalálatok, repeszek és »sahidok« hatására a talaj szerves-ásványi teste teljesen megváltozik. Csökken a nedvesség és a savasság, a talaj veszít termőképességéből, közvetlenül csökken a talaj homogenitása. Ez a különböző szennyező anyagoknak magában a talajban való felhalmozódásához is hozzájárul” – fejtette ki.

Ezenkívül az Oroszországi Föderáció csapásaitól kigyulladt olajtározók égése következtében korom, kénsav és kőolajtermékek oxidációs termékei képződnek és kerülnek az atmoszférába.

„Hosszú ideig maradhatnak a légkörben. Ennek időtartama a sűrűségüktől, a szél sebességétől függ, majd fel fognak halmozódni a talaj, a növények, a víz felszínén. Az ökoszisztéma nem osztható fel különálló elemekre, a hatás mindenre kiterjed” – tette hozzá Litvisko.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)